szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiskorú prostituáltak nagy része nevelőintézetből szökött gyermek – derül ki a Népszabadság cikkéből. A lapnak megszólaló gyermekvédelmi szakember szerint a szabályokkal van a gond. Másképp látja ezt a Gyermekvédelmi Szakszolgálat.

Általában 12 éves kor körül kerülnek intézetbe a gyerekek. Ilyenkor már a gyerek énképe az otthoni és az intézeti élmények hatására "teljesen szétesik", s ez megkönnyíti azt, hogy prostituáltat csinálhassanak belőle – mondta a Népszabadságnak Lénárt Borbála, aki húsz éve dolgozik gyermekvédelmi szakemberként. Lénárt hangsúlyozta: a jelenlegi szabályozás szerint semmi akadálya nincs annak, hogy a gyerekek akkor menjenek ki az intézetből, amikor csak akarnak. Bár van házirend, azt nemigen tartják be. A nevelők pedig tehetetlenek: félnek a striciktől, ezért nem állnak a gyerek útjába.

A nevelőintézetekben élő kiskorúak prostitúciója mindaddig megoldatlan kérdés marad, amíg az összes érintett, a gyermekvédelem, a rendőrség és az egészségügy össze nem fog, és nem kezd egységes tervek alapján, számon kérhetően dolgozni – véli Lénárt.

A Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom szerint az elavult szabályokon kellene változtatni. A szervezet ugyan már kampányolt ennek érdekében, de javaslataikból semmi nem valósult meg - emlékeztet a lap. A javaslatok között szerepelt például az, hogy a gyermekvédelemben foglalkoztatottak pedig legyenek kötelesek jelenteni a gyermekek prostitúciójára utaló körülményeket, és kapjanak hatósági védelmet a futtatókkal szemben.

A Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóhelyettese szerint nem a szabályokkal van a gond. Radoszláv Miklós szerinte az ilyen gyerekek többsége már eleve úgy kerül a rendszerbe, hogy korábban az utcán dolgozott. Szerinte az ilyen gyerekek többsége már eleve úgy kerül a rendszerbe, hogy korábban az utcán dolgozott. Szerinte az is nehezíti a helyzetet, hogy ha egy gyerek végre megnyílik és vallomást tesz a futtatói ellen, sokszor évek múlva sem születik ítélet. Ennek ellenére a szakember úgy véli, hogy a gyerekvédelem hatékony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rosszul rögzített gyerekülés miatt halhatott meg egy kisfiú

Rosszul rögzített gyerekülés miatt halhatott meg egy kisfiú

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát