szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerű tapasszal látott el egy orrcsonttörött beteget az egri Markoth Ferenc Kórház sürgősségi osztályának egyik orvosa az elmúlt hétvégén. A sérültet végül Budapesten műtötték meg. Az intézmény belső vizsgálatot indított az ügyben.

A 22 éves, mozgássérült fiatalembert édesapja szobájába akarta vinni, amikor a lépcsőn elvesztette egyensúlyát és lezuhantak. Az apa összeverte a hátát és a derekát, fia az arcán sérült meg. A vérző orrú és szájú fiatalemberhez gyorsan kiértek a mentők, és beszállították a Heves Megyei Markoth Ferenc Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára.

Az ügyeletben lévő orvos Pócs Alfréd – a hozzátartozók panasza szerint – bekötötte a sebet, majd visszarendelte őket néhány nappal későbbre, a szájsebészetre. A család azonban alaposabb kivizsgálást szeretett volna, és kevesellte az ellátást, a sérült orrára tett tapaszt, ezért beutalót kértek Budapestre, a Mária utcába, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikájára. Az orvos azonban megtagadta a beutalót tőlük.

A szülők ezután telefonon egyeztettek az intézménnyel, és gyerekükkel azonnal indultak is a klinikára. Ott megállapították, hogy a fiatalembernek nemcsak az ajkán van repedés, hanem az orrcsontja is eltörött, sőt, két kitörött foga mellett további négy is meglazult, ezért a fogászati műtétet végre is hajtották rajta. Ezt követően a beteget tovább utalták az Állami Egészségügyi Központba, ahol újabb operációval az orrcsontját tették helyre.

A történtek miatt a család azt tervezi, hogy jogi útra terelik az ügyet, és panaszukkal már megkeresték a Markoth Ferenc Kórházat. Az intézmény megbízott igazgatója, Fodor Péter a hvg.hu-nak elmondta, sajnálják a történteket, amely nem jellemző a kórház dolgozóira, és mindent megtesznek, hogy az ügyet elrendezzék. „Néhány nap alatt szeretnénk egy belső vizsgálatot lefolytatni, ennek eredményében döntünk majd a további lépésekről.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Miért vannak arrogáns orvosok?

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a budapestiek kevésbé érzik magukat kiszolgáltatottnak, amikor orvoshoz fordulnak. Az emberi méltóságát azonban kortól és lakóhelytől függetlenül bárkinek megsérthetik. Az életmentés és a gyógyítás mellett a kioktatás, a lekezelő hangnem és a megalázás is része a hazai betegellátásnak.

MTI Itthon

Nem műhiba okozta az egri kórházban elhunyt asszony halálát

A szakértői vizsgálat szerint a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet részéről szakmai mulasztás nem történt, amikor betegellátás során, műtét közben hunyt el egy asszony az intézményben - tájékoztatott a kórház megbízott főigazgatója.

Pénzügyek

Műhibaperek, kártérítések

Az elszaporodó orvosi műhibaperek rávilágítanak az egészségügyi felelősségbiztosítások anomáliáira: a szerződések zöme előnytelen a károsult és a kórház számára, miközben a biztosítóknak sem biznisz. Többen közös kockázati alapban vagy nonprofit biztosítóban látják a megoldást.

MTI Világ

Konzultáljon az EU-val az orvosi műhibákról

Nyilvános, a lakosság képviselőit is bevonó konzultációt indított az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az orvosi műhibák és a kezelés közbeni problémák csökkentéséhez vezető európai uniós jogszabályokra tehessen javaslatot.

hvg.hu Itthon

Kórházlista: büfé, fodrász, stresszkezelés, műhibaper

Hétfőn nyilvánosságra hozták Indikátorrendszer 2008 névvel azt a kórházlistát, amelyből az intézmények ellen indított műhibaperek és eljárások számáról, az ápolási időről, a várólisták adatairól, dolgozóik létszámáról, az ágyszámokról, a betegjogi helyzetről, dolgozói elégedettségmérésről, országos ápolási időtől való eltérésről tájékozódhatunk.

Hét nap

SOROZATOS MŰHIBAGYANÚ

Peren kívül kártérítésben egyeztek meg a múlt héten mandulaműtétben elhunyt négy és fél éves kunszentmiklósi kisfiú...