szerző:
MTI

Egyre több a tanácstalan utas Ferihegyen, a 2B terminál szinte teljesen megtelt az utasbiztonsági ellenőrzésre várakozó utasokkal.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint a 2A terminálon a 7 órás műszakváltás előtt zavartalanul folyt az utasfelvétel. A korán reggel 6 és 7 óra között az A terminálra érkező utasok közül sokan nem is tudták, hogy a biztonsági ellenőrzés a B terminálon folyik, és a repülőtéri hangosbemondó sem tájékoztatta őket a változásról, csupán arról, hogy sztrájk van.

A B terminálon kialakult nagy tömeg ellenére az utasok reménykednek, hogy ha sokat kell is várniuk, de átjutnak a biztonsági ellenőrzésen és felszállhatnak.

Egy román baráti társaság a sztrájk miatt már hajnali 4 órára kijött a 10-kor induló oslói járathoz. Egyikük elmondta, hogy hasonló sztrájkhelyzet bármelyik országban előfordulhat, és reménykednek, hogy eljutnak úticéljukhoz.

Lichtenberger Tamás, a Lufthansa állomásvezetője elmondta, hogy szerda óta nem lett jobb a helyzet, sőt több nehézséggel szembesülnek jelenleg, hiszen péntek lévén még többen szeretnének hazajutni, és üzleti utasuk is több van ma. A sztrájk ellenére az utasok bizonyos mértékig lojálisak, elég jól kezelik a helyzetet és nagyrészt megértőek. A Lufthansa mindent megtesz azért, hogy minden utasát eljuttassa a célállomásra. Folytatják a szerdán kialakított gyakorlatot: azokat az utasokat, akik Ferihegyről nem tudnak felszállni, buszokkal Bécsbe szállítják, és ott keresnek számukra továbbutazási lehetőséget. Hozzátette: már megrendelték az első buszt.

Egy másik légitársaság információs pultjánál a B terminálon azt mondták, egyre idegesebbek az utasaik, és az utasbiztonsági ellenőrzés kiszámíthatatlansága miatt nekik, tájékoztatóknak sem könnyű a helyzetük.

A sztrájk támogatottsága ma is magas lesz a szakszervezetek szerint. Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője elmondta, hogy 22 induló és 21 érkező járat lesz délig, utóbbiak várhatóan időben szállnak le, az indulásoknál azonban jelentős csúszásokra kell számítani. A szóvivő közölte azt is, hogy a Budapest Airport az internetes oldalán fél 9-től naprakész információkat közöl a járatokról és a várakozási időkről. Az információk a helyzetjelentés címszó alatt olvashatók.

A sztrájkot két szakszervezet hirdette meg, miután eredmény nélkül zárultak az egyeztetések a munkáltatóval. Az érdekképviseletek egyebek között a BA átalakításának leállítását, a létszám megtartását és új kollektív szerződést követelnek. A BA irreálisnak tartja a szakszervezeti követeléseket, és nem adja fel az átalakítási terveit. Péntekig a felek nem egyeztettek, mivel a BA jelezte: csak akkor ül le tárgyalni, ha a szakszervezetek felfüggesztik a sztrájkot.

A határozatlan idejű sztrájk első napján, szerdán a 250 járatból 50-et töröltek, jelentősek voltak a késések, csütörtökön azonban kedvezőbb volt a helyzet nap közben, estére azonban ismét hosszú sorok alakultak ki, járattörlésről főleg a Malév döntött.

A szakszervezetek azzal vádolták meg a BA-t, hogy szakképzetlen sztrájktörőket alkalmaz, ezzel veszélyezteti a repülés biztonságát, ezt azonban a BA és az ellenőrzést végző Nemzeti Közlekedési Hatóság is cáfolta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ferihegy: nem szállnak fel a gépek

Várhatón nem változik a helyzet délelőtt a Ferihegyi Repülőtéren, az utasbiztonsági ellenőrzés hiányában az utasok nem juthatnak el a gépekhez, így a járatok vagy jelentős késéssel indulnak, vagy törlik őket. Eddig egy Varsóba induló járatot töröltek.

MTI Itthon

Kisebb késések Ferihegyen, de a gépek elindultak

Kisebb fennakadásokkal ugyan, de üzemelt a ferihegyi reptér csütörtökön délelőtt, jelentősen javult a forgalmi helyzet az előző napihoz képest, 11 óráig 28 járatból 23 elindult, legfeljebb 5-10 perces késéssel.

MTI Itthon

Ferihegyi sztrájk: az üzemeltető optimista

Javult a helyzet a Ferihegyi reptéren a tegnapihoz képest, a reggeli műszak munkavállalói közül annyian felvették a munkát, hogy a 2B-terminálon 3-5 utasbiztonsági kaput is üzemeltetni lehet a délutáni órákig - mondta Szollár Domokos, a repteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője.

MTI Itthon

Ferihegyi sztrájk: a Malévnál is minden bizonytalan

A Malév mindent megtesz, hogy járatait a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nél kialakult helyzet ellenére üzemeltetni tudja, a légitársaság vezetés a szerdán a műszakváltásokat követően értékelni a kialakult helyzetet - közölte a Malév kedd este, a BA két szakszervezete által szerdára meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban.

MTI Itthon

Ferihegy: ma is késések, törölt járatok a programon

A kora reggeli járatok elindultak a Ferihegyi repülőtérről a munkabeszüntetés második napján, de a szakszervezetek kitartanak, nem függesztik fel a sztrájkot, így nap közben járattörlésekre, késésekre kell számítani.

MTI Itthon

Ferihegyi sztrájk: elindul néhány járat délután

Ferihegyi sztrájk - Délután 3 és 4 óra között elindul néhány járat Ferihegyről, az utasok a 2A terminálon csekkolnak be, de a 2B terminálról indul a repülőgépük - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője. Hozzátette: az Orangeways busztársaság kedvezményes tarifával szállítja az utasokat a szomszédos országok reptereire.

MTI Itthon

Járnak a gépek Ferihegyen

A Wizz Air diszkont légitársaság minden járatát a 2B terminálról indítja csütörtökön, a British Airways reggeli londoni járata pontosan indult és a tervek szerint a déli járat is a menetrend szerint száll fel.

MTI Itthon

Már több ferihegyi járatot töröltek, délutánig béna a reptér

A Malév délután egy óráig minden járatát törölte a sztrájk miatt, nem közlekedik az Air France párizsi és a British Airways londoni járata, a Lufthansa utasait busszal szállítja Bécsbe, a New York-i járat ugyanakkor közlekedik - mondtaSzollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője.

MTI Itthon

Ferihegy: leállt az utasbiztonsági ellenőrzés

Leállt a közlekedés a Ferihegyi repülőtéren szerdán reggel két szakszervezet tagjainak sztrájkja miatt. Az utasbiztonsági ellenőrzés teljesen szünetel, a 2A terminál indulási csarnoka megtelt a várakozó utasokkal.

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Idős, lengyel papok és nyaraló, bevándorlásellenes államférfiak a liberális maffia célkeresztjében!

Idős, lengyel papok és nyaraló, bevándorlásellenes államférfiak a liberális maffia célkeresztjében!

Gulácsi Péter a német bajnokság legjobb játékosa

Gulácsi Péter a német bajnokság legjobb játékosa

22 ezer dollárért kelt el egy papírtányér, amelyre Kurt Cobain felírt egy setlistet

22 ezer dollárért kelt el egy papírtányér, amelyre Kurt Cobain felírt egy setlistet

Nemrég még Orbánnal együtt akarta vezetni Európát a bukott osztrák alkancellár

Nemrég még Orbánnal együtt akarta vezetni Európát a bukott osztrák alkancellár

Megbírságoltak egy brit autóst, akinek egy hulladékhegy volt az autójában

Megbírságoltak egy brit autóst, akinek egy hulladékhegy volt az autójában