szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc nem tervez kormányátalakítást azon túl, hogy Göncz Kinga helyére új külügyminisztert jelöl. Erről a miniszterelnök az MTI-nek adott interjúban beszélt.

"Nem merül fel, nem gondolkodom rajta, nem várható" - összegezte az MTI kérdésére, hogy a kisebbségi kormány megalakulásának egyéves évfordulóján - amely lényegében egybeesik Göncz Kinga távozásával - lehet-e számítani miniszterek cseréjére vagy kormányátalakításra.

A miniszterelnök beszámolt arról: több jelölt is volt az MSZP EP-listájának vezetésére. Mint mondta, Göncz Kinga első jelölése nem tőle származott, de izgalmasnak gondolta a felvetést. Véleménye szerint Magyarország számára hatalmas lehetőség, hogy a külügyminiszter az ő hátterével, elismertségével, elfogadottságával ambicionálja ezt a lehetőséget. Természetesnek tartja, hogy Göncz Kingának az EP-választások előtt le kell mondania a külügyminiszteri posztról.

Gyurcsány arra reagálva, hogy a Népszabadság szerint Faller Jenő, a külügyi tárca államtitkára lesz Göncz Kinga utódja, azt mondta: az újságok dolga, hogy találgassanak, neki meg az, hogy jelölje a minisztert. "Kicsi esélyét látom annak, hogy ezek a találgatások pontosak lesznek" - jelentette ki a kormányfő. Kitért arra is, hogy nem jelent irányváltást a külpolitikában, hogy a tárcavezető és az államtitkár is távozik.

Magyarország számára kedvezően változott meg a külpolitika környezete az elmúlt hónapokban - emelte ki. Példaként említette az Egyesült Államok formálódó külpolitikát. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az elmúlt években többször került a belpolitikai viták kereszttüzébe, mert Oroszország felé is nyitott és kiegyensúlyozott külpolitikát folytat.

A Fidesz gondolhatta úgy, hogy ezekhez a belpolitikai támadásokhoz talál támogatást a Bush-adminisztrációban, az Obama-adminisztráció politikája azonban ebben jelentősen eltér az elődjéétől - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Gyurcsány arra a kérdésre, hogy hogyan állnak a február 16-i parlamenti beszédében ismertetett gazdaságélénkítő csomaghoz szükséges törvénymódosítási javaslatokkal, amelyekről akkor azt mondta, a kormány két héten belül elkezdi benyújtani azokat az Országgyűlésnek, azt válaszolta: a kabinet szerdán már tárgyalja az indítványok egy részét, melyek utána kerülhetnek a Ház elé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán és Tőkés közösen kampányol

A Fidesz és Tőkés László kölcsönösen részt vesz egymás európai parlamenti kampányában. Erről Orbán Viktor, Fidesz elnöke és Tőkés László romániai magyar EP-listavezető állapodott meg a két politikus hétfői találkozóján Budapesten.

Itthon

EP-kampány: hazabeszélő magyar pártok

Lefutottnak tűnik az EP-választás Magyarországon. Biztos Fidesz-győzelem körvonalozódik. Bár a választás persze nem egyenlő a közvélemény-kutatással, a voksolás tétje egyelőre az, mennyire mérsékelheti az előre borítékolt vereségét az MSZP, és mire mennek a kispártok. Sólyom László márciusban hivatalosan is kihirdeti, amit tudunk: június 7-én lehet szavazni.

MTI Itthon

Répássy: pótcselekvés lenne az alkotmánymódosítás

A Fidesz szerint nem az alkotmány módosítására, hanem a büntetési tételek szigorítására van szükség ahhoz, hogy az állam garantálni tudja az emberek biztonságát - mondta a Fidesz frakcióigazgatója az Országgyűlésben tartott sajtótájékoztatóján.

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén