szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csáky András már nem tagja az MDF képviselőcsoportjának, de a frakció kérése miatt március 16-ával lép ki hivatalosan. Herényi Károly frakcióvezető azt mondta, nem tárgyalnak független képviselővel a belépésről.

Csáky András az MTI-nek elmondta: a párt jövő hétfői frakcióülésén már nem vesz részt. Herényi Károly ismertetése szerint Csáky András kilépése jövő hét hétfőn válik hivatalossá, és onnantól kezdve három napja van arra, hogy a kilépés tényét jelentse az Országgyűlés elnökének.

Szili Katalin csütörtökön azt mondta: még nem kapott hivatalos tájékoztatást Csáky Andrástól arról, hogy a képviselő jövő hétfői hatállyal kilép az MDF frakcióból.

A független képviselők közül ketten menthetnék meg csatlakozásukkal a megszűnés előtt álló MDF-frakciót, azonban Gyenesei István és Tóth András, elmondásuk szerint, nem tárgyalnak a belépésről. Herényi is közölte: nem tárgyaltak a független képviselők közül senkivel, hogy belépjen a kilenc főre csökkent MDF frakcióba.

A Házszabály szerint ha egy frakció létszáma 10 fő alá csökken, akkor megszűnik. 

Az MDF sokat veszít azzal, hogy az Országgyűlésben megszűnik a frakciója. A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti frakciók létszám-foglalkoztatásra jogosultak, és működési keretet kapnak az Országgyűlés Hivatalától. Parlamenti frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a hivatal, de a foglalkoztatottak száma nem lehet több a képviselőcsoport létszámánál, így az MDF-frakciónál 10 ember dolgozik az Országgyűlés finanszírozásában. Az MTI úgy tudja, ők átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek fejenként és átlagban.

A törvények szerint a parlamenti frakcióknak működési keret is jár. Az MDF - mint ellenzéki frakció - jelenleg 25 képviselő utáni alapdíjat, és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6 százalékát kapja. A képviselői alapdíj 231 900 forint, vagyis ez az összeg majdnem hétmillió forint.

A szabályok szerint független képviselőknél ugyanez az arány 0,75 százalék, vagyis ha - független képviselőkből álló csoportként - együtt maradna az MDF frakciója, miután a létszámuk 10 fő alá csökken, összesen nagyjából hét képviselőnyi alapdíjat kapnának egy hónapban a működésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megszavazták Bokrost, és ő is igent mondott

Megszavazta az MDF országos választmánya a párt EP-listáját, amelyet Bokros Lajos vezet. Bokros Lajos volt pénzügyminiszter elvállalja az MDF EP-listájának vezetését - jelentette be Dávid Ibolya, az MDF elnöke az ülés után.

hvg.hu Videók

"Ha Bokros lenne, jó nagy megszorítás lenne" - videó

Nem kell bemutatni az utca emberének Bokros Lajost, aki ezek szerint nem szorul rá, hogy imázsemberek felépítsék karakterét. Ám arról szó sincs, hogy a budapesti járókelők megváltóként tekintenének a magyar sokkterápia legendás alakjára. - Az MDF dobása arra biztosan jó, hogy néhány napig lehessen róla beszélni - legyint a pesti nép, s mi megörökítjük.

MTI Itthon

Az MDF nekiment Stumpfnak

Stumpf István három éve még jó jelöltnek tartotta Bokros Lajost, ma viszont ámokfutásnak nevezte az MDF elnökének tevékenységét.

MTI Itthon

Bokrosnak egyedül az MDF tett ajánlatot

Bokros Lajos a Magyar Demokrata Fórumtól (MDF) kapta a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlatot azzal, hogy vezetheti a párt EP-listáját. Ezt a volt pénzügyminiszter mondta vasárnap a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában.

MTI Itthon

Olajos egyelőre marad az MDF-ben

Egyelőre nem lép ki az MDF-ből Olajos Péter, mert az utóbbi napokban felmerült az előre hozott országos gyűlés szükségessége, és többen kérték tőle, hogy legalább egy hónapig várjon párttagsága megszüntetésével.

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Marabu FékNyúz: SzuperViktor

Marabu FékNyúz: SzuperViktor