Vádemelés a zalaegerszegi színházi okirat-hamisítás ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magánokirat-hamisítás miatt vádat emeltek a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház volt nemzetközi referense ellen, a hamis meghívólevelek kapcsán a teátrumban tavaly kipattant botrány nyomozását követően - tájékoztatott Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

A Hevesi Sándor Színház nemrég lemondott igazgatója, Stefán Gábor a múlt év tavaszán tett feljelentést a rendőrségen okirat-hamisítás gyanúja miatt, miután a színház hírnevének is ártott több levél az intézmény állítólagos meghívásáról, nagy összegű támogatásáról, majd mindezek elmaradásáról. Addigra valószínűsíthető volt, hogy a teátrum brüsszeli vendégszereplésre szóló meghívója, egy mexikói fellépést kilátásba helyező levél, valamint egy olaszországi, 433 ezer eurós támogatásról szóló levél hamis, de valótlan az 1,8 millió eurós európai uniós forrásról szóló tájékoztatás, továbbá az Európai Színházak Uniójába (UTE) való felvételt ígérő, 200 ezer eurós támogatást kilátásba helyező levél is.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság március végén vádemelési javaslattal zárta le az eset vizsgálatát. A rendőrség megállapította, hogy a fiktív meghívók miatt igazoltan legalább 1,7 millió forintot fizetett ki indokolatlanul a Hevesi Sándor Színház, mert egyebek mellett Mexikóba szóló repülőjegyeket vásároltak, díszleteket szállítottak Zalaegerszegről a repülőtérre, de csak az utolsó pillanatban, egy újabb "levélből" derült ki, hogy a szereplést a "meghívók" lemondták.

A Zalai Hírlap beszámolója szerint a 31 éves S. Dóra 2003 óta dolgozott a színházban, 2007-ben kapta azt a feladatot, hogy latin-amerikai társulatokkal alakítson ki kapcsolatot. A nő tagadta az ellene felhozott vádakat, de az írásszakértő megállapítása szerint például a mexikói meghívásról szóló leveleken a névaláírás, a feladó és a címzés kézírása is a volt nemzetközi referenstől származik.