Szeles, időnként viharos lesz az időjárás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szerdán elszórtan, este, éjszaka főként délkeleten, csütörtökön a déli óráktól többfelé várható zápor, zivatar, de a helyzet fokozódhat - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szerdán a napsütés mellett nyugaton többször, másutt inkább csak időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet. Éjszaka délkeleten lesz a több felhő, majd csütörtökön a déli óráktól nyugat felől gyakran erősen megnövekszik a felhőzet. Szerdán elszórtan, este, éjszaka főként délkeleten, csütörtökön a déli óráktól többfelé várható zápor, zivatar. Elsősorban szerdán késő este délkeleten heves zivatar is kialakulhat jégesővel, felhőszakadással.

Kezdetben gyakran megélénkülő délnyugati, csütörtökön többfelé megerősödő északnyugati szélre számíthatunk. Zivatarok környezetében és csütörtök délután a Dunántúlon viharos széllökések is várhatók. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de nyugaton kissé hűvösebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 25 és 30 fok között, északnyugaton kevéssel 25 fok alatt valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

Északnyugat-Európa időjárását ciklon alakítja, ezért sok a felhő, többfelé esik az eső, záporeső, és zivatarok is kialakulnak. Ugyanakkor a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjén, a Balkán-félszigeten és a Fekete-tengeren át egészen Északkelet-Európáig anticiklon húzódik. Területén általában napos az idő, csak Oroszország fölött több a felhő, és ott elszórtan záporok is előfordulnak.

A hőmérséklet csúcsértéke a mediterrán térségben, Délkelet-Európában és a Kárpát-medence környékén általában 26, 32 fok között alakul. Északabbra hűvösebb van, az óceáni partvidéken, a Brit-szigeteken, a Skandináv-félszigeten és Oroszország északi felén 20 fok alatt marad a délutáni órák hőmérséklete. A Kárpát-medencét csütörtökön a déli órákban északnyugat felől eléri a fent említett ciklon hidegfrontja, előtte elszórtan, a front mentén már többfelé várható zápor, zivatar.