Ne maradjanak rendőrök a kegyetlenkedők - így a jogvédők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerint elfogadhatatlan a Pécsi Ítélőtábla tegnapi döntése, amely foglalkozástól eltiltás nélkül pénzbüntetésre enyhítette a két értelmi fogyatékkal élő személyt durván megalázó csurgói rendőrökre első fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

A Pécsi Ítélőtábla korábbi jó magaviseletükre és rendőri munkájukra tekintettel pénzbüntetésre enyhítette a két értelmi fogyatékkal élő személyt megalázó csurgói rendőrökre első fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. A jogvédők leginkább azt sérelmezik, hogy a rendőrök továbbra is foglalkozásukban maradhatnak. Az MHB szerint ezzel a Pécsi Ítélőtábla kinyilvánította: érdemesnek találja az érintett rendőröket arra, hogy rendőri hivatásukat továbbra is gyakorolják.

Az elkövetett súlyos jogsértések bizonyították, az elítélt rendőrök méltatlanok és alkalmatlanok a rendőri hivatás további gyakorlására. Mindez nem „egyenlíthető ki” a korábbi jó magaviselettel, kiváló előmenetellel, hiszen az ilyen jellegű jogsértések a rendőri munka lényegével ellentétesek, lerombolják a társadalom rendőrségbe vetett bizalmát, ezért a rájuk ruházott közhatalommal ilyen súlyosan visszaélő rendőrök nem érdemelnek még egy esélyt ezen a pályán - vélekedik közleményében a jogvédő szervezet. 

A Magyar Helsinki Bizottság sajnálatosnak tartja, hogy a kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű személyek szándékos megalázása, ennek filmre vétele és a film megosztása más rendőrökkel nem elégséges ok ahhoz, hogy egy rendőr méltatlannak minősüljön a kiemelt felelősséggel járó rendőri hivatásra.

A szervezet úgy tudja, az ítélet nem precedens nélküli, a bíróságok nem ritkán alkalmaznak „kettős mércét” rendőr terheltek ügyében, és veszik figyelembe a szakmai múltat enyhítő körülményként akkor is, amikor az elkövetett bűncselekményből magából következik a rendőri munkára való méltatlanság.