Eddig 44 meleg és leszbikus pár állt anyakönyvvezető elé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Eddig negyvennégy meleg és leszbikus pár állt anyakönyvvezető elé, vagyis létesített regisztrált élettársi kapcsolatot – írja a Népszabadság csütörtökön.

A leszbikusok lemaradásban vannak: 31 férfi párra 13 női jut. Egertől Pécsig számos vidéki városban rendeztek már meleg esküvőt, Miskolcon hármat is.

A törvény júliusi hatályba lépése után emberi jogi szervezetek nem csupán a „házasulandókat” próbálták információkkal ellátni, hanem az anyakönyvvezetőket is egy praktikus tanácsokkal szolgáló kiadvánnyal.

Az anyakönyvvezetők nem adhatnak hangot esetleges nemtetszésüknek, nem sérthetik az emberi méltóságot, nem utasíthatják vissza a meleg párokat. Ha mégis történne ilyesmi, akkor az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz lehet fordulni jogorvoslatért, azonban eddig semmiféle panasz nem érkezett.

A jogszabály értelmében az élettársak anyakönyvvezető előtt létesíthetnek olyan kapcsolatot, amely a házassággal azonos adójogi, munkajogi, szociális, bevándorlási, honosítási kedvezményeket biztosít, de nem teszi lehetővé az örökbefogadást, és a partnerek a házassági névviselés szabályait sem alkalmazhatják.