Felavatták az ország ötödik natúrparkját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köztársasági elnök szerint a natúrpark az emberi és természeti értékek együttes ápolásának és fejlesztésének kerete, mely a természetvédelmi és kulturális értékek megőrzése mellett egyben a vidékfejlesztés eszköze is. Sólyom László ezt a Szatmár-Beregi Natúrpark ünnepélyes avatásán mondta vasárnap Fehérgyarmaton.

Az államfő beszédében kiemelte: az ország ötödik natúrparkja olyan területen jött létre, amelyet általában csak mint hátrányos helyzetű térséget ismernek. A mintegy 108 ezer hektár területű, 67 szatmári és beregi település összefogásával létrejött természetvédelmi park a köztársasági elnök szerint esélyt kínál a fenntarthatóság jegyében létrejövő, komplex területfejlesztésre.

Sólyom László úgy fogalmazott: meg kell becsülni azt az összefogást, melyet a helyi emberek kezdeményeztek értékeik védelmére, viszont "hiába a sok szépség és hagyomány, ha ezeket a szétaprózottság miatt nincs erő bemutatni".  Nem elég a reklám, meg kell szervezni, hogy a vidék beutazható legyen, ehhez út, szállás, turistaösvény és vezető szükséges - utalt az ökoturizmus fontosságára a köztársasági elnök. 

Az államfő rámutatott: a natúrparki együttműködés amellett, hogy képes lesz megújítani a falvakat, a környezetkímélő gazdálkodás fejlesztésében is segítséget nyújthat. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere az MTI kérdésére elmondta: a Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány és a térségi települési kormányzatok 2006-ban tettek kísérletet a természetvédelmi területhez hasonló park kialakítására. A cél az volt, hogy kiemelt figyelmet fordítva a természeti és környezeti örökség megőrzésére, támogassák a hagyományos gazdálkodás fenntartását, valamint a turizmus fejlesztése mellett javítsák a térségben lakók életminőségét.    

A határon átnyúló programhoz a 67 hazai önkormányzat mellett több romániai település csatlakozott. A natúrpark területét elsősorban az 23 ezer hektáros Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet, a Kaszonyi-hegy és Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Terület, illetve a 7 ezer hektáros román Túr-menti Természetvédelmi Terület adja, emellett a határ mindkét oldalán lévő, összesen 70 ezer hektáros Natura 2000-es terület is a parkhoz tartozik.     A Szatmár-Beregi Natúrpark mellett eddig négy - vértesi, sukorói, cserháti és az írottkői - kezdeményezés volt sikeres; utóbbi tavaly nyerte el a legjobban fejlődő ökoturisztikai térség díját.