H1N1: meghalt egy beoltott férfi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghalt egy igazoltan H1N1 fertőzésben szenvedő beteg hétfőn a sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházban; a férfi még novemberben megkapta a védőoltást.

Az ötvenes éveiben járó férfi öt napja magas lázzal küszködött, így került a kórházba; a mellkasröntgen kétoldali, nagy kiterjedésű tüdőgyulladást igazolt - mondta Vass Zsuzsanna, a kórház intenzív osztályának vezető főorvosa.

A beteget gépi lélegeztetésre kapcsolták, emellett antivirális és antibiotikumos kezelést is kapott. Állapota azonban annyira romlott, hogy életét már nem tudták megmenteni, két nappal kórházba kerülése után elhunyt. A betegnek magas vérnyomása és cukorbetegsége volt, de a hozzátartozók elmondása szerint azok nem okoztak komolyabb problémát.  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ÁNTSZ-nél elvégzett vizsgálat kedden délután igazolta a H1N1 vírus jelenlétét a férfi szervezetében. 
   
A férfi családjának tagjait is beoltották, de közülük nem betegedett meg senki. A sátoraljaújhelyi kórházban január eleje óta hárman haltak meg H1N1-vírusfertőzés miatt, három további beteget kezelnek, az ő állapotuk javul.