Miért mehetett haza a megszökött bandavezér?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszökött a házi őrizetből az a férfi, akit súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak. Miért nem posztol rendőr a háziőrizetesek lakása előtt és miért nem előzetes letartóztatásban volt M. Róbert?

Egy elhúzódó ügyről beszélünk, amelyben évről-évre kerültek rendőrkézre vádlottak, s ez a több száz tanú kihallgatásának ismétlődését is jelentette, így történhetett meg, hogy egyelőre még nem született ügydöntő határozat - mondta lapunknak Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője. A bírónőt azt követően kérdeztük, hogy a Ragyás Tóni néven elhíresült bűnöző megöletésének, illetve több emberen aljas indokból elkövetett emberölés előkészületének vádjával előzetese letartóztatásban, majd azt követően házi őrizetben lévő M. Róbert szökését tegnap jelentette be a rendőrség. Mit is jelent a házi őrizet? És miért nem maradt előzetesben a "fekete seregként" elhíresült alvilági társaság vezetője.

Amikor lejár a 3 év
Egy pozsonyi edzőteremből kilépve kattant a bilincs az egyik legkeresettebb magyar bűnöző, Varga László kezén 2009 áprilisában. Varga már évekkel ezelőtt börtönbe került egy rablássorozat miatt, de 2006-ban kiengedték az előzetes letartóztatásból, mivel úgy volt bent három évet, hogy a rablássorozat ügyében nem született ítélet. Vele szemben csak lakhelyelhagyási tilalom (ekkor a a meghatározott területet, körzetet engedély nélkül nem hagyhatja, a tilalom elrendeléséről  abíróság határoz. Azt is előírhatják, hogy időről-időre jelentkezzen a rendőrségen) állt fenn, amit ő ki is használt, és a hvg.hu információi szerint ez idő alatt készülhetett elő egy másik, pénzszállítót érintő rablásra.  A történet folytatását olvassa el itt!
A házi őrizetről a bíróság dönt, de annak felügyelete a gyanúsított lakóhelye szerinti területileg illetékes rendőrség feladat. A házi őrizet elrendelése nem bűncselekményfüggő, ráadásul akkor is sor kerülhet rá, ha a gyanúsított, vádlott már nem helyezhető tovább előzetes letartóztatásba, mert az így eltöltött 3 év alatt nem hozott ügyében még ítéletet a bíróság. M. Róbert esetében is ez utóbbiról van szó: 2003-ban fogták el, de a nyomozati szakasz még nem zárult le.

A gyilkosságra adott megbízás mellett fenyegetéssel is gyanúsított férfi esetében – és a hasonló ügyekben – a rendőrség dönthet a fokozott ellenőrzés mellett. A házi őrizet idején ugyanis nincs állandó rendőri felügyelet a fogdaként funkcionáló lakás előtt, hanem a rendőrség meghatározott időközönként – akár egy nap többször is – ellenőrzi, hogy a gyanúsított betartja-e a szabályokat. Amennyiben nem, akkor bírságot kaphat, vagy előzetes letartóztatásba kerülhet. M. Róbert azonban nem kerülhetett volna vissza előzetesbe, mivel ott már három évet eltöltött. M. Róbertet a hírek szerint naponta háromszor ellenőrizték.

Bírói engedély kell ahhoz is, hogy a házi őrizetben lévő -  szaknyelven - terhelt gyógykezelésre mehessen vagy egyéb más okból elhagyhassa lakását. Bár eredetileg úgy szólt a kormányrendelet, hogy a bíróság nyomkövető készülék használatáról is rendelkezhet a gyanúsított, vádlott hozzájárulásával, de Frech Ágnes elmondta, bár ez a kitétel eredetileg valóban szerepelt a rendeletben, de eleinte pénzhiányra hivatkozva nem alkalmaztak ilyen eszközöket, ma pedig már „nem él” a rendelet ezen szakasza. A büntetőkollégium vezetője szerint a házi őrizetnek megvan a létjogosultsága, sok esetben használható, hiszen a cél a lehető legenyhébb kényszerintézkedés alkalmazása a nyomozás során. Ugyanakkor hozzátette: július elsejétől módosul a vonatkozó jogszabály, a súlyos bűncselekmények esetében nem 3, hanem 4 évig lehet előzetes letartóztatásban tartani a gyanúsítottat.

A házi őrizet elrendelésének lehetőségei:
1. megszökött, a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy szökést kísérelt meg, illetőleg az eljárás során ellene újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult, vagy
2. szökésének vagy elrejtőzésének veszélyére tekintettel vagy más okból megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenléte másképp nem biztosítható, vagy
3. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén, különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, vagy
4. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el. Katonával szemben szolgálati viszonyának tartama alatt házi őrizet nem rendelhető el.

Forrás: magyarorszag.hu