Várható időjárás: havazás, hideg, rossz levegő van, és szmogriadó jöhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Várható időjárás az ország területére csütörtök estig: többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Északon, északnyugaton többfelé, délen helyenként várható havazás, hószállingózás. A délnyugati szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet kora délután -1 és -6, késő este általában -4 és -9 fok között valószínű – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig: átmeneti felszakadozások mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, az időszak közepén többfelé várható havazás. Jelentős mennyiségű (legalább napi 5 mm) csapadék az ország területének 50 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, -9 Celsius fok között, az időszak végén többfelé -10 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte -2, +2, később 0, -5 fok között várható.

Ma északnyugat felől egyre többfelé várható havazás, hózápor. Éjfélig körülbelül 4 cm hó lehullása valószínű az országban, sőt egy-két helyen ennél több sem zárható ki. Pénteken szórványosan várható havazás, hózápor.

A fővárosban a szálló por és az NO2 koncentrációja több helyen az egészségügyi határérték felett alakul. A szálló por koncentrációja többfelé a tájékoztatási határértéket, néhol a riasztási határértéket is elérheti. Ma napközben a havazás és a megélénkülő szél miatt fokozatos javulás várható a levegőminőségben. Pénteken további javulás valószínű.

Havazás és szélroham Budapesten. A rossz levegő nagyobb baj © MTI - Mohai Balázs


Vadász Vilmos meteorológus szerint jelentős mennyiségű friss hóra egyelőre nem kell számítani, legfeljebb három-négy centiméteres friss hótakaró várható. Ugyanakkor, hogy a héten további, ennél jelentősebb havazásra is számítani lehet.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője közölte, hogy jelenleg 81 géppel takarítják Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalait, fennakadás sehol sincs, de lelassult a közlekedés.

Dobson Tibor, a tűzoltószövetség szóvivője elmondta, hogy az autósok tájékozódjanak az útviszonyokról, mielőtt elindulnak, és lehetőség szerint a főutakon közlekedjenek. Ajánlatos kifogástalan műszaki állapotú és téligumival felszerelt járművel útnak indulni, az autóban legyen hólánc, lapát és homok is – tette hozzá.

Pénteken elrendelhetik Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát, mert az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a levegőben a szálló por koncentrációja – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Ha elrendelik a szmogriadó riasztási szintjét, akkor a gépjárműforgalmat is korlátozhatják, egy napon csak a páros, vagy csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten – olvasható a közleményben.

Szerdán a légszennyezettség-mérő műszerek adatai alapján a szálló por koncentrációja a város hat pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket, így a Gilice téri, a Teleki téri, a Kőrakás parki, a Honvéd-telepi, a Gergely utcai és a csepeli mérőállomásnál is 100 mikrogramm/m3-nél nagyobb értéket mértek.