Vádemelési javaslat az Új Magyar Gárda hajdú-bihari vezetői ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyesülési joggal való visszaélés miatt folytatott eljárást az Új Magyar Gárda Mozgalom Hajdú-Bihar megyei szervezetében vezetői feladatot ellátó tíz ember ellen a megyei rendőr-főkapitányság; az iratokat vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek - közölte Kelemen Éva rendőr hadnagy.

A nyomozó hatóság álláspontja szerint "az Új Magyar Gárda Mozgalom azonosítható a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezeti egységeként ugyancsak feloszlatott Magyar Gárdával, mivel megállapítható, hogy külsőségeiben és eszmerendszerében is azzal megegyezőnek tekinthető, a szervezkedés a feloszlatott egyesület és mozgalom további működését szolgálja" - mondta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának munkatársa, aki az MTI kérdésére nem nevezte meg, hogy milyen konkrét visszaélés miatt történt a vádemelés. 

Jónáné Pocsai Edit, hajdú-bihari főügyész-helyettes, ügyészségi szóvivő elmondta: a múlt év október 22-én, Debrecen főterén történt demonstráció miatt folyik az eljárás. A vádemelési javaslat a debreceni ügyészségre megérkezett, 30 nap áll rendelkezésre annak eldöntésére, hogy vádat emelnek az ügyben vagy megszüntetik az eljárást - tette hozzá az ügyészségi vezető.

Az MTI tavaly október 22-én arról számolt be, hogy botrányos jelenetek, dulakodás helyszíne volt Debrecen főtere, amikor a Jobbik és a magukat az Új Magyar Gárda tagjainak nevezők október 23-ai megemlékezése után rendőrök igazoltatták a gárda egyenruhás tagjait. Az igazoltatott emberek között volt a mozgalom országos főkapitánya és hajdú-bihari kapitánya is.