Tetőzik az ár a Dunakanyarban

Tetőzik az ár a Dunakanyarban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Verőcén eddig egyetlen házat sem öntött el az ár, Kismaroson és Nagymaroson azonban már több épületet elárasztott a Duna vize.

Nagymaroson bizakodóak: bár a tetőzés napja kritikusnak számít, eddig nem történt komolyabb baj, remélik, hogy a gátak bírják a nyomást és kitartanak - mondta Petrovics László polgármester. Mint hozzátette, a víz csak a közvetlenül a parton álló házakat öntötte el, de kitelepítésekre nem volt szükség, igaz, ez csak "két-három centin múlt".

A polgármester szerint az eddigi eredményes védekezés annak köszönhető, hogy idejében elkezdték a munkálatokat, az előrejelzések alapján épített gátak megfelelő magasságúak, s a lakosság nagy erőkkel, rendkívüli összefogásról tanúbizonyságot téve vesz részt a védekezésben.

Kismaroson 35-40 ház van víz alatt - közölte Poldauf Gábor polgármester, hozzáfűzve: a településen egy sokéves tapasztalat alapján kialakult, jól működő terv szerint dolgoznak, amelynek lényege, hogy úgy rakják a gátakat, hogy néhány ház feladásával megvédjék a többit.

Kitért arra: a 2006-os rekord vízszint várhatóan nem dől meg, de a víz magassága "nem sokkal van alatta". A polgármester attól tart, hogy az esőzések miatt a jelenlegit egy újabb árhullám követheti, illetve az ár nem vonul le olyan gyorsan, mint ahogyan azzal eredetileg számoltak.

Poldauf Gábor elmondta: elvileg a faluban a kerékpárút lenne az árvízvédelmi gát, s azt a 2003-as csatornázáskor fölöslegessé vált földdel szerették volna megerősíteni. Ez ingyenes megoldás lett volna, de a terv ellen többen természetvédelmi okokra hivatkozva tiltakoztak. Ha megvalósult volna az eredeti elképzelés, fele költségből megoldható lett volna a védekezés: 170 méterrel rövidebb szakaszon kellett volna homokzsákokkal védekezni, sikerült volna megvédeni minden lakóházat, továbbá a mezőgazdasági területet is - közölte a polgármester.

Verőcén is rendben haladnak a védekezési munkálatok, a víz már ott is tetőzik - mondta Bethlen Farkas polgármester. A faluban egyetlen ingatlan sincs víz alatt. Verőcén sokkal inkább a Kismaros felőli határnál folyó patak visszaduzzadása szokott problémát okozni, de ezt a részt még a 2006-os árvíz idején megerősítették.


 

Hozzászólások