szerző:
Szegő Péter

Az ellenzék által egységesen elutasított kormányhatározatot, vagyis, hogy a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot ki kell helyezni az államigazgatási szervek és a honvédség épületeiben, még a fideszes képviselők sem feltétlenül értékelik pozitívan. Ám kritikus megjegyzéseiket csak név nélkül vállalták.

„Ez a kormányhatározat egy sz.r, de most már presztízskérdés, hogy ne vonjuk vissza” – mondta a hvg.hu-nak egy vezető fideszes politikus, aki leplezetlenségéért cserébe azt kérte, ne írjuk le a nevét. Ugyanő arra hívta még föl a figyelmet, hogy amikor szerda délelőtt Orbán Viktor az LMP parlamenti frakciójának lesz a vendége, ez a kérdés szóba fog kerülni.

Egy másik, szintén vezető fideszes politikus formájában finomabban, tartalmában azonban keményebben fogalmazott. Úgy vélte: „ez a kormányhatározat egy butaság, amiből szépen ki kell hátrálni”. Arra a kérdésre, hogy ez nem lenne-e presztízsveszteség, úgy felelt: az lenne, „de ehhez ragaszkodni nagyobb presztízsveszteség, mint kijönni belőle”.

„Kockázatos lépés volt a kormányhatározat, mert rendkívül nagy a visszhangja” – közölte a hvg.hu-val egy fideszes parlamenti bizottsági elnök, aki elismerte: a szocialista ellen-törvényjavaslat „nem nélkülözi a szellemességet”. Szerinte szó sem lehet a kormányrendelet visszavonásáról, „mert az annak lenne a beismerése, hogy valami tévedés történt”.

Lázár János frakcióvezetőt szembesítettük frakciótársa fönti, az ellen-törvényjavaslatra vonatkozó véleményével. „Gyurcsány Ferenc egy olyan politikai kategóriába kezdett, ami a bunkóság kategóriával írható csak le” – színezte a képet Hódmezővásárhely polgármestere, aki szerint a kormányhatározatot nem kell visszavonni. „Akinek például nincs pénze arra, hogy kifizesse a villanyszámlát, a gázszámlát meg a devizahitelét tudja törleszteni, annak ez nem probléma. Azt gondolom, műbalhé. Nem ez az ország valós problémája” – tette hozzá.

Az egyik, a szélesebb közvélemény számára is nagyon ismert fideszes képviselő „nem szeret ideológiai vitákba belemenni”. Lázár Jánossal lényegében egyetértve, szerinte, míg a közvéleményt a kérdés különösebben nem érdekli, az értelmiségnek az ügy remek gumicsont. Úgy vélte: semmi másról nincs szó, mint a széles tömegeket sokkal inkább érdeklő és érintő témákról történő figyelemelterelésről. Ugyanő hozzátette: a kormányhatározat előírja ugyan az ötvenszer hetven négyzetcentiméteres keretet, de a nemzeti együttműködési nyilatkozat (nenyi) betűinek mérete nincs meghatározva, tehát az egészet akár mikroszkopikus betűkkel is lehetne írni. „Furcsa, hogy ezt eddig az ellenzék nem vette észre” – mondta.

„Semmi bajom nincs ezzel a kifüggesztéssel, jóllehet nem tudom, én hogy döntöttem volna, ha én döntök. Nem föltétlenül kell, hogy mindenkinek tessék, de az meglátásom, hogy az ezzel kapcsolatos támadások az embereket egyáltalán nem érdeklik” – csatlakozott Lázárhoz Tarlós István országgyűlési képviselő, a Fidesz fővárosi, városházi frakcióvezetője és főpolgármester-jelöltje, aki úgy tudja, hogy „a kormánynak semmi kifogása nincs az ellen”, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Alkotmánybíróság és a bíróságok nem teszi ki a nenyit.

Megkerestük az LMP-t is. A frakció egyik tagja megerősítette a fideszes politikus által elmondottakat. Azt mondta: bár nincsenek az LMP-frakció és Orbán Viktor közti tárgyalásnak előre megbeszélt pontjai, „de nagyon valószínű”, hogy a nenyire vonatkozó kormányhatározat szóba kerül.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Elfogadták a nyilatkozatot a nemzeti együttműködésről

"Legyen béke, szabadság és egyetértés" - ezzel a mottóval kezdődik a nemzeti együttműködésről szóló, az Országgyűlésben hétfőn elfogadott politikai nyilatkozat, amellyel a Ház kinyilvánítja: az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek.

MTI Itthon

A közintézményekben ki kell függeszteni a nemzeti együttműködés nyilatkozatát

Jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben - tartalmazza a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendelet, amelyben többek között a köztársasági elnököt, a házelnököt és az önkormányzati vezetőket is kérik, hogy gondoskodjanak a nyilatkozat kihelyezéséről.

Vélemény

Az őszödi beszédet bezzeg nem kellett kifüggeszteni

Még jó, hogy Gyurcsány őszödi beszédét, amelyet a politikushoz változatlanul ragaszkodó értelmiségiek ma is mint igazságbeszédet emlegetnek, nem kellett a közintézmények falára bekeretezve kitenni. Kevésbé szerencsések a közintézmények a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot illetően. Valahol valakik úgy döntöttek, ha belépünk a hivatalba, szemünk meredjen egy közhelygyűjteményre.

MTI Itthon

Heti Fidesz: határon túli magyar osztálykirándulás, nemzeti emléknap

Várhatóan még a héten benyújtja a Fidesz a határon túli magyar osztálykirándulási programról szóló országgyűlési határozati javaslatot - mondta Pokorni Zoltán, a javaslat egyik jegyzője. A tervek szerint iskolai emléknap lenne június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja.

MTI Itthon

MSZP-s törvényjavaslat ironizál a politikai nyilatkozat kifüggesztésén

Ironikus hangvételű törvényjavaslatot nyújtott be tizenegy szocialista képviselő a "Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről". Az Országgyűlésnek hétfőn beterjesztett indítvány Orbán Viktor miniszterelnök születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilváníttatná.

MTI Itthon

Szijjártó: benyújtóit minősíti az MSZP ironikus javaslata

A kormányfő szóvivője szerint a benyújtóit minősíti az az indítvány, amellyel a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatos rendeleten ironizál az MSZP. Szijjártó Péter hétfőn újságírók előtt, a Parlamentben hangsúlyozta, az említett nyilatkozatnak ott a helye, ahol az emberek járnak.

MTI Itthon

Az LMP nemet mond a Fidesz politikai nyilatkozatára

Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az Orbán Viktor által beterjesztett "A nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozattervezet általános vitáját. A Lehet Más a Politika (LMP) támogatja a nemzeti együttműködést, a Fidesz "Nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozat-tervezetét azonban nem. A Jobbik homályos, de reménykeltő anyagnak tartja azt, az MSZP ugyanakkor nem támogatja.

MTI Itthon

A kommunizmust idézi a nyilatkozat kifüggesztése az ellenzék szerint

A nemzeti együttműködés nyilatkozatának elfogadásával az Országgyűlés az emberek akaratát ismerte el, ezért ott a helye, ahol az emberek gyakran megfordulnak, vagyis a közintézményekben - reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton az ellenzéki bírálatokra.

MTI Itthon

A bíróságok nem függesztik ki Orbánék nyilatkozatát

A bírósági szervezet nem tehet eleget a nemzeti együttműködésről szóló országgyűlési politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló kormányzati kérésnek, a politikától független bírói hatalmi ág nem vállalhat szerepet politikai nyilatkozat közzétételében - közölte az MTI-vel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), miután keddi ülésén tárgyalt erről.

Csoportos pert indítottak az Epic Games ellen a Fortnite miatt

Csoportos pert indítottak az Epic Games ellen a Fortnite miatt

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Orbán és a Willkommenskultur

Orbán és a Willkommenskultur

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést