Befejezte az értékelést a "csontvázbizottság", de jelentés még nincs

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, de a miniszterelnök tárcalátogatás-sorozatán "számos gyanús ügy" került elő, amelyek elemzése még folyamatban van - tájékoztatta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-t kedden. Az MTI azért kereste meg a Miniszterelnökséget, mert az államtitkára által vezetett tényfeltáró bizottság munkája Orbán Viktor megbízása alapján augusztusig tartott.

Orbán Viktor kormányfő társaságában Varga Mihály az elmúlt hetekben valamennyi minisztériumot végiglátogatta. A kedden befejeződött tárcalátogatás-sorozat keretében - Szijjártó szerint - számos olyan gyanús ügy került elő, amelyeknek komoly költségvetési kihatásuk is van. Az újabb "csontvázak" vizsgálata, elemzése még tart - közölte a szóvivő, hozzátéve: amint ez a munka véget ér, a tényfeltáró bizottság részletes jelentését Varga Mihály átadja a miniszterelnöknek, majd a nyilvánosságot is tájékoztatja.

Orbán Viktor a választások előtt, márciusban adta a megbízatást a Fidesz alelnökének, hogy a gazdasági tényfeltárással rögzítse a költségvetési, gazdasági helyzetet. A Fidesz elnöke április közepén azt mondta, hogy a gazdasági tényfeltáró bizottság május közepére, végére a remények szerint világos képet tud adni, és majd a helyzet értékelése után tud menetrendet mondani a költségvetési hiánnyal kapcsolatban.

Ezt követően Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy június közepén már szeretne egy közbülső jelentést kapni a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságtól, és a júniusi, közbülső jelentés után - amelytől azt várja, hogy a "nagy tényeket kellő biztonsággal rögzítse" - a testületnek egy-két hónapig még folytatnia kell a munkáját a részletek elemzése miatt.

Varga Mihály május közepén a bizottság munkájával kapcsolatban kijelentette, hogy két "csontvázat" biztosan rögzítenek majd: az egyik az államháztartással, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével kapcsolatos. Aláhúzta: az államháztartás várható idei hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél.

Csontvázak márpedig nincsenek

Az MSZP kedden kiadott közleménye szerint a csontok közül leginkább a gerinc hiányzik az Orbán-kormány szerkezetéből. A szocialista párt szerint "a nagy hanggal kommunikált vádaskodások arra irányultak, hogy a Bajnai-kormány besározásával megteremtsék az alapot a válságkezelő kormány által tervezett hiány megduplázásához".

Az MSZP elvárja, hogy a Fidesz-KDNP-kormány hagyjon fel végre a halogatással és közölje a 2011-es év költségvetésének sarokszámait, melyek egyértelművé tennék, hogy nem voltak csontvázak sehol, és Orbán Viktor is az MSZP által támogatott Bajnai-kormány kitaposott ösvényén kénytelen járni.

Hozzászólások