Nem lesz filmszemle, ha a kormány nem segít

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult a 42. Magyar Filmszemle ügyében a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma; a hazai filmszakma legfőbb finanszírozójaként működő közalapítvány jelezte: nem rendelkezik forrásokkal a 2011-es szemle megrendezéséhez.

A filmes szervezet MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye hangsúlyozza: a 2010. évi, a közalapítványt és a magyar filmszakmát sújtó költségvetési zárolás és a jövő évi büdzsé eddig közzétett adatai tükrében nem rendelkeznek "a Magyar Filmszemle létrehozásához szükséges finanszírozási lehetőséggel".

Az MMKA ugyanakkor emlékeztet: Magyarország 2011. első félévi, soros európai uniós elnökségére és a magyar filmkultúra érdekeire való tekintettel is fontos lenne megtartani a több mint 40 éve folyamatosan megrendezett eseményt, amely a közpénz támogatásával létrejött magyar filmalkotások bemutatását szolgálja.

"Ezért a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma kéri a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének és területért felelős államtitkárainak erkölcsi és anyagi támogatását a Magyar Filmszemle létrehozásához" - zárul az MMKA közleménye.

A Népszabadság pénteki száma szerint a filmművész szövetség rendkívüli közgyűlésén a bojkott is szóba került, végül azonban a jövő februári rendezvény megtartása mellett szavaztak.