Kifizette hitelezőit Szigetvár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Átutalta második, utolsó részletét több mint száz hitelezőjének Szigetvár, ezzel a február végén indított adósságrendezési eljárás lezárult.

Az eredeti megállapodás szerint december 31-ig kellett kifizetnie a még hátralévő tartozását a városnak, ezt azonban még ezen a héten megtette, 132 millió forintot utalt át - áll a szigetvári polgármesteri kabinetiroda.    A bíróság február végén indított adósságrendezési eljárást Szigetvárral szemben az önkormányzat kezdeményezésére. Rodek Gyula akkori szabad demokrata alpolgármester indoklása szerint a lépést a város pénzügyi helyzete, különösen a három hónapnál régebbi tartozások összege és a vonatkozó jogszabályok tették szükségessé. Úgy vélte, az eljárást akkor lehetett volna elkerülni, ha a képviselő-testület tagjainak többsége hozzájárult volna külső működtető bevonásához.     Több képviselő szerint azonban elhamarkodott volt a lépés, és károkat okozott. A döntést ellenző politikusok akkor  azt mondták: így a testületnek nem volt lehetősége tárgyalni a tartozások átütemezéséről, bankokkal megállapodni az önkormányzatnak nyújtott hitelkeret bővítéséről.    

Az ellenzők szerint az adósságrendezési eljárás megindítása annak volt a következménye, hogy a testületi többség nem támogatta egy magánbefektető kisebbségi tulajdonával létrejövő cég alapítását. E vállalat szolgáltatta volna a távhőt, végzett volna több kórházi és más szolgáltatást. Cserébe a város tőkéhez és kölcsönhöz jutott volna, a képviselők jelentős része azonban nem látott megfelelő garanciát az ígért összeg kifizetésére. A Baranya Megyei Bíróság október végén szüntette meg a Szigetvárral szemben indított adósságrendezési eljárást, miután a város meg tudott állapodni hitelezőivel. A tartozások első felét, 134 millió forintot még aznap átutaltak a több mint száz hitelezőnek Kolovics János (Fidesz-KDNP) polgármester felügyelete mellett.