Kábelbarátok: Fico, Merkel, Sarkozy, Orbán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor egyre internet-magabiztosabb, sokat beszél a közösségi oldal nyújtotta lehetőségekről, és a médiatörvény kapcsán a blogokkal is vélhetően barátkozik. A Facebookon persze más kormányfők is jelen vannak.

Orbán Viktor egyre aktívabb Facebook-felhasználó, olyannyira, hogy az Európai Parlamentben arra a kijelentésre ragadtatta magát, hogy a kormánypártok a Facebookon nyerték meg a választást. (A kijelentéssel kapcsolatban a Fideszfigyelő blog arra emlékeztetett: „A Facebook-felhasználók száma csak a választás első fordulója után érte el az egymillió főt és Orbánnak akkortájt kb. 20 ezer rajongója volt. Ami Facebookon szép szám, de egy győzelemhez kicsit kevés.”)

Ami tény, hogy míg 2010 februárjában közel 13 ezer követője volt az akkor még csak miniszterelnöki székre pályázó Orbán Viktornak, ez december elejére 53 ezerre duzzadt, s most, közel egy évvel később kormányfőként már 61 ezer követője van. Tavaly egy konkurens oldal is elindult, a „Lehet-e ennek az almának több követője, mint Orbán Viktornak” névvel, s az említett februári időpontban – az Index akkori beszámolója szerint – lekörözték a politikust, 15 ezer követővel. Mostanában azonban a Fidesz első emberénél az előny, utóbbi csoport ugyanis éppen 15 ezerrel van lemaradva Orbán mögött.

A miniszterelnökéhez hasonló oldaluk van más politikusoknak is. Többségük semmitmondó vagy finoman lelkesítő mondatokat biggyeszt az üzenőfalra – ahogy ezt Orbán Viktor esetében is láthatjuk, s habitustól függően mosolygós vagy nevetős profilképük van. Angela Merkel német kancellár így 66 ezer követőjével kommunikálhat üzenőfalán, David Cameron brit miniszterelnöknek 103 ezer rajongója van, míg Nicolas Sarkozy francia elnök több mint 380 ezer emberhez szólhat közvetlenül – ennek ellenére utoljára január 1-jén posztolt, boldog újévet kívánva. A botrányairól és fiatal lányokhoz való vonzódásáról ismert olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi viszont nem fárad a közösségi oldallal.

A svédek vagy nagyon apolitikusak vagy nem szeretik a kormányfőt, Fredrik Reinfeldtnek ugyanis csak valamivel több mint 1300 követője van. Szlovákiában Robert Fico is belekóstolt a facebookozás rejtelmeibe, de láthatóan ez csak a politikai kampány része volt, mert a 2009 márciusi pozícióvesztés óta nem örvendeztette meg új bejegyzéssel 2285 követőjét. Találtunk például egy ilyet: "Robert Fico is solving the economic crisis". Brian Cowen ír kormányfő pedig – aki éppen három nappal ezelőtt nyerte meg a saját maga által kezdeményezett, pártján belüli bizalmi szavazást – saját profillal regisztrált, nagyon mosolygós képe és 19 ismerőse van.