szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emberi jogi szervezetek fellépését sürgeti az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke a határon túli magyarság emlékhelyeinek megrongálása és a hátrányos megkülönböztetések miatt. Lomnici Zoltán szerint a civil szervezetek kiállása sok esetben hatékonyabb lehet, mint a politikai, kormányzati fellépés.

Az EMT elnöke amiatt szólalt meg, hogy szerdán az erdélyi Marosvécsen megrongálták Wass Albert író síremlékét. Lomnici Zoltán úgy látja, higgadt, de a korábbinál sokkal határozottabb fellépésre van szükség az anyaország részéről annak érdekében, hogy megszűnjön a határon túli magyarság nemzeti méltóságának megsértése.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban több esetben is magyar történelmi emlékhelyeket, sírokat rongáltak meg. Mint elmondta: meggyalázták, majd megrongálták Esterházy János felvidéki magyar politikus kassai szobrát, később Kárpátalján felgyújtották, majd megrongálták és horogkereszttel festették le a vereckei honfoglalási emlékművet. Néhány héttel ezelőtt pedig a délvidéki Adán letakarták Damjanich János szobrát, továbbá a délvidéki magyarirtás több emlékhelyét megszentségtelenítették. Arra is rámutatott, hogy a bűncselekmények elkövetői több esetben politikusok voltak.

Lomnici Zoltán a legutóbbi marosvécsi bűncselekménynél kapcsolatban egyelőre nem kívánt állást foglalni, mert – mint mondta – a rendőrség még nem állapította meg, szoborgyalázásról vagy lopásról van-e szó.

Az EMT elnöke úgy látja, az elmúlt években a politikai realitások hangsúlyozása, a túlzott óvatosság oda vezetett, hogy nyíltan hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a magyarokkal szemben a nyelvhasználat és az oktatás terén.

Lomnici Zoltán szerint az anyaország emberi jogi szervezeteinek erőteljesebben kellene fellépniük e jelenségekkel szemben. Utalt arra is, hogy hozzá hasonlóan határozottabb kiállást sürgetett nemrég Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is.

Esterházy János szobrának meggyalázásával kapcsolatban elmondta, hogy a Magyar Koalíció Pártja mellett csak az EMT emelte fel a szavát a történtek miatt, pedig egy olyan politikusról van szó, aki egész életét a magyarságért áldozta, és ő volt az, aki a szlovák parlamentben egyedül nem volt hajlandó megszavazni a zsidótörvényeket.

Lomnici Zoltán szerint a magyar emlékhelyek meggyalázásai bűncselekmények, nem pedig gyerekcsínyek, s a tudatos megfélemlítés szándéka állhat mögöttük. Ezért a politikai fellépés mellett "emberi jogi vonalon" is fel kellene lépni a határon túli magyarság érdekében – hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, e szervezeteknek rá kell mutatni arra, hogy egy európai uniós tagállamban nem lehet tűrni sem a szoborrongálást, sem pedig azt, hogy bárkit hátrány érjen a magyar nyelv használata miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Egy bírói szervezet számonkérné Lomnici Zoltánt

Az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület (IBIKE) arra hívta fel Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság (LB) korábbi elnökét, tisztázza az LB elnökválasztásában betöltött szerepét - közölte az egyesület szerdán az MTI-vel.

hvg.hu Itthon

Elkészült az emberi méltóságra emlékezés honlapja

Elkészült az emberi méltóságra való emlékezés honlapja, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ne nyerjen teret a közéletben a rasszista, antiszemita, keresztény-, illetve magyarellenes retorika - közölte a kezdeményező Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

Itthon

Sólyom odapörkölt Lomnicinak

A Nap TV legszebb hagyományait idéző szocialista-fideszes szópárbajt láthattak az újságírók hétfő délután, nem sokkal Baka András megválasztása után a Parlamentben Répássy Róbert fideszes frakcióvezető-helyettes és Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője között. A köztársasági elnök előtte még leplezetlenül kritikus megjegyzést tett a korábbi főbíró tevékenységére.

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Donald Trump: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

Donald Trump: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves