szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia újság megfogalmazása szerint "a parlament jelentős többséggel fogadott el egy ultrakonzervatív szöveget, amelyet az ellenzék szabadságellenesnek ítél meg".

Maurin Picard bécsi keltezésű írásában kitért arra, hogy szombaton és vasárnap több ezren tiltakoztak azon intézkedések ellen, amelyekről úgy gondolják, hogy diszkriminatívak az ateistákkal, a homoszexuálisokkal vagy a csonka családokkal szemben.

A szocialista ellenzék, a szakszervezetek és a civil társadalom egy része által élesen vitatott szöveg már csak Schmitt Pál köztársasági elnök jóváhagyására vár, de az aláírás feltehetően csak egyszerű formalitás lesz, mivel az államfő Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló politikus - jegyzi meg a tudósító. A Le Figaro úgy véli, hogy "az Orbán-alkotmányban, ahogyan azt az ellenzék és a média nevezi" bőven vannak vitatott pontok. Ilyennek jelöli meg a lap a vallásra és a hagyományos értelemben vett családra való utalásokat, amelyek emlékeztetnek Magyarország "ezeréves történelmében" a "kereszténység szerepére".

Egy másik, a meleg és leszbikus szervezetek által hevesen támadott passzus - mint a lap rámutat - meghatározza, hogy a az alkotmány "védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot". Az új alkotmány visszalép az abortusz jogának a terén, amit eddig igen széles körben engedélyeztek Magyarországon, mégpedig azzal a kitétellel, hogy "minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg", hozzátéve azt is, hogy "az emberi méltóság sérthetetlen" - hívta fel a figyelmet a lap.

A Le Figaro szerint ez utóbbi említés, amely értelmezhető úgy, mint a művi terhesség-megszakítás törvényen kívül helyezése, jól illusztrálja az egyház és az életvédő mozgalmak növekedő befolyását a magyar politikai életben, párhuzamosan a Fidesz konzervatív politikusainak hatalomra kerülésével. Az új alkotmány vitatott pontjai közé sorolja a szerző a határon túli magyaroknak járó állampolgárság megerősítését is.

A 2010-es választásokon elszenvedett veresége óta nagyon meggyengült szocialista ellenzék a lap szerint még reménykedik abban, hogy az eljárás antidemokratikus voltát elítélve megállíthatja a folyamatot. Több civil szervezet, köztük a Társaság a Szabadságjogokért is úgy ítélte, meg hogy "egy egypárti alkotmány nem méltó egy jogállamhoz" - tette hozzá a cikk szerzője.

A Le Figaro idézi Török Gábor politológust, aki arra hívta fel a figyelmet: bár senki nem szerette igazán az előző alkotmányt, annak 1989-es módosításában valamennyi közszereplő részt vett. A lap azt is megemlítette, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár budapesti látogatásán arra ösztönözte a magyar hatóságokat, hogy konzultáljanak a nemzetközi szervezetekkel, mégpedig első helyen az Európai Unióval, amelynek jelenleg éppen Magyarország tölti be a soros elnöki tisztét. "Tudom, hogy nemzetközi szinten aggodalmak fogalmazódtak meg. Ezért nagyra értékelném, ha a magyar kormányzat tanácsot és ajánlásokat kérne másoktól, egyrészt Magyarországon belül, másrészt az Európa Tanácstól és az ENSZ-től" - idézte a lap az ENSZ-főtitkárt.

Orbán Viktor már jelezte, hogy az Európai Bizottság rendelkezésére bocsátja az alkotmányt, de esetleges módosítások mellett nem kötelezte el magát - zárta írását a Le Figaro.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Dr. Sófi Gyula: A gyerekek 25-30 százalékának van pszichés gondja, és ezen a Covid tovább ront

Dr. Sófi Gyula: A gyerekek 25-30 százalékának van pszichés gondja, és ezen a Covid tovább ront

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál