Policy Solutions: nem kérnek a budapestiek az új utcanevekből

Policy Solutions: nem kérnek a budapestiek az új utcanevekből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Policy Solutions az utóbbi időszak legnagyobb figyelemmel kísért fővárosi ügyeit vizsgálta. Kiderült: a budapestieknek nagyon nem tetszik a Moszkva tér átnevezése.

Rosszul fogadták a budapesti választók az utóbbi hetekben nagy visszhangot kiváltó közterület-átnevezési hullámot. A Policy Solutions közvélemény-kutatásában szereplő valamennyi átnevezést elutasítja a budapestiek többsége. A Moszkva tér Széll Kálmán térré történt átkeresztelése bizonyult a legnépszerűtlenebb intézkedésnek: a mindössze 35 százaléknyi támogató mellett a budapestiek 62 százaléka nem ért vele egyet. A kevésbé elutasított átnevezések – Liszt Ferenc repülőtér, Elvis Presley tér, Wass Albert tér – esetében is csak a válaszadók 40 százaléka helyesli a változtatásokat.

A korábban a témával kampányoló Jobbik szimpatizánsai között is kisebbségben vannak azok, akik egyetértenek a Moszkva tér átnevezésével (39 százalék), és egyedül a Wass Albert tér születésével ért egyet a radikális jobboldali tábor legalább fele. A fideszesek között a Liszt Ferenc repülőtér a legnépszerűbb (67 százalék), az Elvis Presley tér a legkevésbé népszerű (57 százalék).

©

Az MSZP és az LMP támogatói valamennyi átnevezést mereven elutasítják. A Policy Solutions kutatása szerint ugyanakkor a budapestiek pozitívan tekintenek a hajléktalanok fővárosi közterületekről történő kitiltására. Ez Tarlós István legnépszerűbb intézkedése: a fővárosiak 72 százaléka vélekedik a döntésről pozitívan, 40 százalék pedig teljes mértékben egyetért. A hajléktalanok kitiltása ügyében teljes a politikai konszenzus: minden parlamenti párt szavazói között többségben vannak az egyetértő vélemények.

A budapestiek többsége (60 százalék) szintén helyesli, hogy tilos lesz a dohányzás 2012-től valamennyi vendéglátóhelyen. Az intézkedés különösen népszerű a nők, a 60 évnél idősebbek és a diplomások között, alacsonyabb a támogatottsága a 18-29 éves korosztályban és az érettségivel nem rendelkezők között.

Nem bizonyulna ilyen népszerűnek, ha a Főváros vezetése a belváros forgalmának csillapítása érdekében dugódíjat vezetne be. A budapestiek 37 százaléka támogatja, 59 százaléka ellenzi a behajtási díj ötletét. A fideszesek fogadnák a legkedvezőbben, a jobbikosok a legnegatívabban a kezdeményezést. Kellemetlen meglepetés lehet az LMP számára, hogy az ökopárt szavazóinak is csak alig több mint harmada támogatná régi javaslatukat, 63 százalékuk pedig ellenzi azt.

A kutatás a Policy Solutions megbízásából 2011. május 27-június 1. között zajlott Budapesten, 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta tükrözi a budapesti szavazókorú lakosság kerület, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. Az elemzéshez az adatfelvételt a Medián végezte.