szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Blikk úgy tudja, hogy három ügyben is nyomoznak Jakubinyi Róbert ellen, ezek egyikében érintett Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vezetője, aki a gyanú szerint csalási ügyből mosdatta ki Jakubinyi Róbertet. Az Index szerint Galambos esetében az államellenes bűncselekmény gyanúja leginkább a Mollal kapcsolatos titkos tranzakciók miatt jöhet szóba, a Magyar Nemzet szerint pedig hazaárulással gyanúsíthatta meg a katonai ügyészség a volt főigazgatót.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta, egyelőre nem tudható, hogy pontosan mit követett el az NBH korábbi főigazgatója, mivel a nyomozó hatóság még a meggyanúsítás hírét sem kívánta kommentálni. A lap emlékeztetett arra, a keddi őrizetbe vételtől számítva az ügyészségnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy eldöntse, indítványozza-e Galambos Lajos előzetes letartóztatását.

A Blikk szerint három ügyben is nyomoznak a többszörösen büntetett előéletű Jakubinyi Róbert ellen. Galambos Lajost a három közül abban az ügyben gyanúsították meg, majd vették őrizetbe, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség 2006-ban vizsgált - írta a lap. A Blikk közlése szerint akkor egy közel kétmilliárdos csalási ügyben nyomoztak Jakubinyi Róbert ellen, de a gyanú szerint ő pénzt adott több nemzetbiztonsági alkalmazottnak, akiknek a közbenjárására megszüntették az eljárást.

Galambos Lajos
©

A Blikknek a nyomozásban érintett egyik szerv munkatársa azt mondta: "ennek az ügynek még csak az előszobájában járunk, mert úgy gondoljuk, hogy a most őrizetbe vett személyen kívül még legalább két titkosszolgálati munkatárs érintettsége merült fel". Hozzátette: Galambos pozíció­ja és befolyása önmagában még nem lett volna elég Jakubinyi ügyének megszüntetéséhez, így valószínűsíthető, hogy még feljebb vezetnek a szálak.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, az Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökével, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó László mint rendőrnyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt. Jakubinyi Róbertet az akkori államfő, Göncz Árpád elnöki kegyelemben részesítette, így a 300 millió forintos ügy elítéltjének nem kellett börtönbe vonulnia - írta korábban a Magyar Nemzet.

Az Index forrásai szerint Galambos esetében az államellenes bűncselekmény gyanúja leginkább a Mollal kapcsolatos titkos tranzakciók miatt jöhet szóba. Ez ugyanis akár az állam működését fenyegető ügyek bejelentésének elmulasztása esetén is fennállhat.

Jakubinyi vádalkuképes lehet?

Jakubinyi Róbert vádalkuképes lehet az Egymásért-ügyben, erre utalhat, hogy az ügyészség "visszafogottan" kommentálta a férfi júniusi elfogását - írta a csütörtökön megjelenő Heti Válasz. A hetilap információi szerint így nyitva állhat a lehetőség, hogy az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyében "feltárja a valót". Utaltak arra, hogy az alapítvány kuratóriumának elnöke, a "csempészésen és adócsaláson kapott", az ítélethirdetés közben megszökött Földesi-Szabó László bujkálása idején ügyvédjén keresztül azt üzente a politikának: "van néhány nagykutya, akit kellemetlenül érintene, ha kinyitná a száját". Erre az exrendőrnek azért nem volt módja a per során, mert a bíró kísérletet sem tett arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) felmentse a vádlottat a titoktartási kötelezettsége alól.

A Heti Válasz szerint Jakubinyi és Földesi-Szabó információi leginkább a 2002 és 2010 közötti "titkosszolgálati elitet" érinthetik, ezen belül Apró Piroskát, Gyurcsány Ferenc anyósát és stábját, köztük Nagy Lajost, akihez a Galambos Lajos NBH-exfőigazgatóval kapcsolatba hozott Egymásért Alapítvány ötlete is köthető.    

Mint írták, az Apró-Nagy "szimbiózist" támasztja alá az is, hogy együtt "gründolták" az S-Komplex biztonságvédelmi céget, s az időközben elhunyt Nagy Lajos felesége az utóbbi években Apró Piroska titkára volt. Nagy, Jakubinyi és Földesi-Szabó később olyan embereket vitt az alapítvány kuratóriumába, mint a volt NBH-vezér Galambos Lajos, és pártot is alapítottak köré Magyarok Egymásért Szövetsége névvel - írta a lap.

A  Heti Választ úgy tudja, ha Földesi-Szabó László és Jakubinyi Róbert "beszélni kezd", akkor újabb elemekkel bővülhet az Egymásért-ügy, kiderülhet, hogy milyen, államtitokkörbe tartozó fedőtevékenységet végzett az alapítvány az NBH számára, és világossá válhat az is, hogy miért adta tovább Jakubinyi a megvásárolt Mol-részvényeket orosz üzletfeleknek. Bár csak a MOL-ügyben szerepelhet gyanúsítottként Jakubinyi, a többi ügyről is lehetnek információi nyomozati alku keretében - olvasható a Heti Válaszban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Koronavírus: elhunyt újabb 115 beteg

Koronavírus: elhunyt újabb 115 beteg