Augusztus közepéig pályázhatnak ösztöndíjra a rezidensek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Meghirdette az egészségügyi államtitkárság a szakorvos- és szakgyógyszerész-jelölteknek kiírt ösztöndíjpályázatot. Öt évig nettó havi 100 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a képzésüket kezdő fiatalok, akik vállalják, hogy tíz évig az állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.

A pályázat a kormány, valamint az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján már elérhető. A szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a szakgyógyszerészjelöltek pedig a Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak augusztus 15-ig. Odaítélésükről szeptember közepéig döntenek. A nettó százezer forintost juttatást első alkalommal november 1. és 2012. január 31. között utalják át.

A pályázat szerint "amennyiben az ösztöndíjas nem tesz eleget az általa az ösztöndíjas szerződésben vállalt kötelezettségeinek", különösen annak a vállalásnak, amely szerint a szakképesítés megszerzését követően az ösztöndíj folyósításának időtartamával megegyező ideig, vagyis összesen tíz évig magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál végez főállásban szakorvosi tevékenységet, szerződésszegést követ el. Ebben az esetben az ösztöndíjas az EEKH felszólításától számított harminc napon belül az ösztöndíj teljes, jegybanki alapkamattal terhelt összegét köteles egyben visszafizetni az EEKH-nak.

Szerződésszegésnek minősül az is, ha a pályázó megszegi azt a feltételt, mely szerint nem fogad el paraszolvenciát. Ha ezt megszegi, a támogatásra nem tarthat igényt, és az addig folyósított ösztöndíjat a felszólítástól számított harminc napon belül a jegybanki alapkamattal terhelt összeggel emelve egy összegben vissza kell fizetnie az EEKH-nak.

"A szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíjprogram az első üzenet a fiatal orvosok számára, az egészségügyért felelős államtitkárság rövid időn belül az egészségügyben dolgozókat érintő újabb bejelentést fog tenni" – olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményében.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt pénteken jelentette be: havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

A bejelentés után a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor az MTI-nek azt mondta: ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett. A rezidensek, valamint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is nehezményezte, hogy szervezeteikkel nem folytattak előzetesen valódi egyeztetést.

Éger István, a MOK elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján átgondolatlannak nevezte a koncepciót, továbbá azt mondta: minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál az, ha megvalósul a szakorvosjelölteknek szánt ösztöndíjprogram.

Szócska Miklós erre reagálva azt mondta: a kezdő szakorvosjelölteknek szóló, múlt pénteken bejelentett ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak, a szaktárca bízik az ország jövőjében, annak gazdasági teljesítőképességében. "Nem akarunk itt megállni" - mondta az államtitkár. Emlékeztetett arra is, hogy ez az ösztöndíjprogram sem csupán a szakorvosjelölteknek, hanem az őket tanító mentoroknak, tutoroknak is többletpénzt jelent majd.