Államadósság: az MSZP kérdésekkel bombázza Szijjártót

Államadósság: az MSZP kérdésekkel bombázza Szijjártót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az MSZP szerint a kormány csak saját tétlenségéről próbálja elterelni a figyelmet az államadósság ügyével.

A szocialista párt, az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő mondataira reagált, aki sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt mondta: bebizonyosodott, hogy szövetségre lépett egymással az LMP és az MSZP, és ez a szövetség - az emberekkel szembe helyezkedve - az államadósságot, valamint az országot "bűnös módon eladósító" döntéshozókat mentegeti.

Szijjártó Péter
©

Az MSZP ezzel szemben tájékoztatásában azt hangsúlyozza, hogy amennyiben az elmúlt húsz év államháztartási hiányát korrekt módon vizsgálná egy független bizottság, akkor a testületnek fel kéne tennie a kérdést: miért szavazta meg a Fidesz azokat az ügyeket  - mint például a 13. havi nyugdíj, vagy az 50 százalékos béremelés a közszférában, illetve az autópálya-építések - , amelyeket a kormányzati kommunikáció ma az államadósság-növekedés legfőbb okaiként tart számon. A szocialisták szerint ugyanígy tisztázni kellene: a Fidesz-KDNP miért nem szavazta meg a Bajnai-kormány "valódi államadósság-csökkentő intézkedéseit", illetve miért hagyta devizában eladósítani a saját politikusai által vezetett városait. 

Megjegyzik továbbá, hogy amennyiben az elmúlt húsz év államháztartási hiányát korrekt módon vizsgálná egy független bizottság, akkor a meghallgatottak között lenne Szijjártó Péter is, aki szerintük a "forintot bedöntő felelőtlen kijelentéseivel egy éve több százmilliárdos kárt tett a magyar államháztartásban".