Népszabadság: szappanoperát gyárt Jáksó László cége az MTV-nek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Népszabadság
Tetszett a cikk?

Marslakók címmel napi szappanoperát fog gyártani a közmédiának Jáksó László televíziós műsorvezető cége – értesült a Népszabadság. A sorozat jövő év első felében indul a Magyar Televízióban. A több évre szóló, milliárdos nagyságrendű koprodukciós szerződést hétfőn írták alá.

A közmédiumok műsorait gyártó és vagyonával gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap hétfőn este csak egy rövid közleményt adott ki, amely szerint szerződést kötött egy a jövő év elején induló, napi televíziós sorozat gyártásáról. Ezt azzal indokolták, hogy a „közmédia megújítása során a modern televíziós formátumokat is használni kívánjuk a közmédia csatornáin”. A társaság közleményében a szerződés semmilyen részletét nem tették közzé.

A Marslakók című napi szappanopera gyártása már évek óta a köztévé tervei között szerepelt, csak eddig nem volt rá pénze. Az MTV közalapítvány kuratóriumi elnöksége 2009. május 13-i ülésén egyszer már előzetes hozzájárulását is adta az MTV és a Brand Lab Tanácsadó Kft. között a Marslakók című produkció gyártásáról szóló szerződés megkötéséhez, de akkor az MTV nem tudta kigazdálkodni a napi szappanopera éves több százmilliós költségvetését – olvasható a Népszabadság cikkében.

Korábban Jáksó László megerősítette a lapnak, hogy a Marslakók alapötlete eredetileg tőle származik, és azóta megvette a tévével előszerződést kötött Brand Lab Kft.-t is Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó testvérétől.

A Népszabadság információja szerint Jáksó az új televíziós sorozat gyártására július elsejétől egy teljesen új céget hozott létre, amelynek a Marslakók Produkciós Kft. nevet adta.

Úgy tudni, hogy a Marslakók koprodukciós alkotás lesz, az MTVA pénzt és gyártási kapacitást ad hozzá. A szerződés egyik fontos pontja, hogy a Marslakók szerzői jogainak döntő többsége is a közmédiánál marad, így a sorozat esetleges további eladásából az MTVA profitálhat, és nem kell majd külön jogdíjakat fizetni az ismétlésekért sem. A lap információi szerint az MTVA és a Marslakók Kft. közötti szerződés legalább három évre szól, az összeg megközelítheti a kétmilliárd forintot is.