Leszakadt födém: előzetesben az egyik gyanúsított

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását annak a férfinak, akit azzal gyanúsítanak, hogy társaival ellopta a IX. kerületi Kén utcai lakóház két tartóoszlopát, ami nagyban hozzájárulhatott a födém leszakadásához.

A Fővárosi Bíróság honlapján olvasható közlemény szerint B. András és társai ellen a IX. kerületi Rendőrkapitányságon folyamatban levő büntetőügyben "nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt"  a bíróság elrendelte B. András előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb október 25-ig. A végzés nem jogerős.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő, vagyon elleni bűncselekményeket követne el, fennáll a bűnismétlés veszélye. A végzésben kitértek arra is, hogy a rongálási, illetve lopási kár összegének, illetve a sérülések gyógyulási idejének szakértői megállapítása után akár súlyosabb bűncselekmény vagy bűncselekmények megalapozott gyanúját is megállapíthatják.

A múlt csütörtökön szakadt le egy födém a Kén utcai lakóház egyik első emeleti lakásában. A balesetben kilencen könnyebben megsérültek. Öt gyereket a Heim Pál Gyermekkórházba szállítottak, a felnőttek egyike sem szorult kórházi kezelésre. Az épületből több mint száz embert mentettek ki. A statikus két lakást nyilvánított életveszélyessé.

Bácskai János (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján, a helyszínen azt mondta: vélekedések szerint egy zuhanyzó engedély nélküli beépítése és két eltűnt acélgerenda hiánya okozhatta a födém leszakadását a IX. kerületi Kén utca 3. szám alatti lakásban. A IX. kerületi rendőrkapitányság az ügyben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. Pénteken azt közölték, hogy három embert vettek őrizetbe.