Magyar Hírlap: gyanús halálesetek az Uzsokiban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházában - értesült a Magyar Hírlap.

Az egyelőre ismeretlen tettes ellen folyó, kiemelt ügyként kezelt nyomozásban a rendőrség szombaton tartott házkutatást az intézmény fül-orr-gégészeti osztályán, ahol orvosi dokumentációkat foglaltak le, valamint nővéreket hallgattak meg.

A Magyar Hírlap információja szerint a rendőrség a kórház osztályán 2005 és 2007 között folytatott gyakorlatot vizsgálja, amely szerint az osztályon dolgozók a végstádiumban lévő, de még heteket vagy akár hónapokat is túlélő daganatos betegek fájdalomcsillapításához szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amitől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

Az intézmény főigazgatója, Golub Iván a lap érdeklődésére nem kommentálta az információkat, a kórházban tartott rendőrségi házkutatás tényét sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az emberölés miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás egy, korábban a kórházban dolgozó munkatárs feljelentése alapján indult.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amiről egy - orvoskörökben nagy felzúdulást keltő - cikk is megjelent egy szaklapban, Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel.

A BRFK kedden a cikkre reagálva megerősítette, hogy nyomozást folytat emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben az Uzsoki utcai Kórházban történt gyanús halálesetek kapcsán. A nyomozás során gyanúsítás ezidáig nem történt. A nyomozás érdekeire való tekintettel az ügy további részleteiről a BRFK jelenleg nem kíván bővebb tájékoztatást adni.