szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Politikáról, kultúráról, közmédiáról és a hatalomtól való iszonyáról készített interjút a Magyar Narancs Parti Nagy Lajossal, aki nemrég letiltatta munkáit a Magyar Rádióban.

Bár Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, író korábban számtalan hangjátékot készített, nemrégiben letiltatta munkáit a Magyar Rádióban, ahogy nem sokkal később Závada Pál is. Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője akkor azt mondta: műveik ma már a nemzeti kulturális örökség részét jelentik, ezért ezektől a hallgatókat elzárni nem lehet. Ezzel együtt megkérték a költőt, hogy gondolja át a döntését.

Parti Nagy szerint ez álságos érv, lépését pedig a tiltakozás adekvát módjának tartja. Úgy véli, hiteltelen lenne, ha úgy mondaná el a véleményét a közmédiában zajló változásokról, hogy közben munkáival továbbra is részt vesz a műsoraiban, és ezzel legitimálja.

Elvileg elképzelhető egy ilyen hozzáállás, de nekem ez nem megy, nem veszi be a gyomrom – fejtette ki a költő, aki nem bánná, ha Závadán kívül mások is így döntenének, de – ahogy fogalmazott – kapacitálni ódzkodna bárkit is. Arra a kérdésre, mi váltotta ki műveinek letiltását, azt mondta: „Az egész. Az einstandolás. Hogy az első pillanattól világossá tették, Lenin méltó magyar tanítványaiként propagandára fogják használni a közmédiát."

Parti Nagy Lajos
©

Ki van adva gebinbe

A kultúrában zajló átalakításokról azt mondta: „a kultúra ki van adva gebinbe Kerényinek, meg a többi ilyen-olyan csókosnak, mert a kultúra nem fontos”. Parti Nagy hozzátette: az eljelentéktelenítés nemcsak a balliberális írókat meg művészeket érinti, hanem a kultúrát egészében. Az Új Színház igazgatóváltása szerinte mindezeken belül „az egyik legundokabb és legostobább lépése Tarlósnak, illetve ennek a mostani kormányzatnak”.

Az író-költő a Magyar Narancsnak adott interjúban, bár saját magát balliberálisként aposztrofálja („ha már ezen a primitív szamárvezető, a bal-jobb skálán be kell sorolódni”), a Gyurcsány- és az Orbán-kormányt sem kímélte.

A Gyurcsány Ferenc vezette kormány Parti Nagy szerint nem tudott kormányozni, ugyanakkor úgy véli, miniszterelnökük demokrata volt, és „nem lépte át azokat a határokat, amiket ez a rezsim naponta rúg és tapos széjjel”. Szerinte az elmúlt nyolc évben a „szocik” legnagyobb hibája az volt, hogy „úgy kormányoztak, hogy ez a gátlástalan populizmus ennyire megerősödött. Meg úgy, hogy az egyre nyilasabb szélsőjobboldal bemasírozott a parlamentbe”.

A jelen helyzetről Parti Nagy többek között azt mondta: „itt valami olyan mélyen elromlott, hogy talán majd az unokáink tudnak majd szabadon élhető országot formálni Magyarországból. Ez nem azt jelenti,hogy ne lennének rétegek, családok, körzetek, amelyek jól élnek, normálisan élnek ebben a társadalomban, de ez az egész, mint organizmus, rettenetesen elromlott.”

Az író-költő úgy látja, a harmadik köztársaság legnagyobb felelőssége többek között a nyílt és látens rasszizmus eltűrése, a zsigeri félelem az idegentől, illetve a szegény és a szegénység immár államilag támogatott lenézése, kriminalizálása.

A teljes interjút a Magyar Narancs eheti számában olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban