Nyolcszáz borsodi pedagógus több hónapja vár a pénzére

Nyolcszáz borsodi pedagógus több hónapja vár a pénzére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács István, Miskolc
Tetszett a cikk?

Több óraadó tanár és oktató hónapok óta nem jut munkabéréhez Borsod középiskoláiban. Mindezt tetézi, hogy sok ösztöndíjra jogosult tanulónak sem érkezett meg a pénze. Nem megy tehát zökkenők nélkül az önkormányzati iskolák állami kézbe vétele.

Március közepén Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságnál járt azt tudakolva: miért nem kapják meg  a halmaji és a Putnok környéki közmunkások a havi 47 ezer forint munkabérüket. Akkorra már hét hete dolgoztak ingyen a vízfolyások és árkok takarításán az emberek. A politikus közbenjárását követően az érintettek többsége pénzéhez jutott. Nem úgy Borsod-Abaúj-Zemplén megye több száz oktatási szakembere, akik százszor meggondolják, amíg egyszer a nyilvánossághoz fordulnak, mert a választások óta számos önkormányzati cégtől rúgtak ki embereket.

Kötelező - szerződés nélkül?

Az ózdi Bolyai Farkas Szakképző Iskola nyugalmazott pedagógusa viszont úgy érzi, nincs félnivalója. Kormos Józsefné óraadóként tanít építőipari tanulóknak szakismeretet, anyagismeretet és szakrajzot, vagyis kötelező tantárgyakat. Vele – több évtizedes tanári múlttal a háta mögött – az idei tanévben fordult először elő, hogy a ledolgozott hónap után nem kapta meg időben a fizetését. Szeptembertől december végéig nem érkezett pénz a számlájára, majd december 30-án egyben kapta meg járandóságát. Ezt megelőzően, novemberben már reklamált a munkáltató képviselőjénél, Tuza Ottó főigazgatónál, akinek Kormosné elmondása szerint az volt a válasza, hogy nincs munkaszerződés. Akkor viszont hogy dolgozhatott? – tette fel a kérdést. Január elsejétől ismét ingyen állt a katedrán, hiszen azóta megint nem érkezett számára fizetés.

A tanítás folyik, a fizetések és az ösztöndíjak csúsznak Borsodban (Képünk illusztráció)
©

Kormos Józsefné a problémák gyökerét abban látja, hogy az intézményekből sorra számolták le a gazdasági szakembereket, a leépítések után pedig nem biztos, hogy szakmailag alkalmas dolgozók maradtak a területen. „A fejetlenség soha nem érzékelt szintre jutott” – mondta. Van például olyan kolléganője, akinek 2011 tavaszáról van elmaradt munkabére, de többen is hiába várnak pénzükre a Bolyaiban. Tetézi a problémát, hogy sok diák nem kapja meg az ösztöndíját, ami elveszi a kedvüket a tanulástól. Állítása szerint az ózdi József Attila Gimnáziumban – akikkel egy tagintézményt alkotnak – már tavaly is voltak ilyen problémák, de ott a pedagógusok nem mertek szólni a saját érdekükben.

Bóta Zoltán hasonló cipőben jár. Amikor már négy hónap bérhátraléka gyűlt össze a CNC-eszterga kezelést és -karbantartását oktató mérnök-tanárnak, reklamált a Bolyai szakképző részlegének igazgatójánál. Akkor megkapta a január-februári munkabért, de a november-decemberivel még adós a munkáltató.

Tanterem tanítás után. Átalakítás miatt átmenetileg szünetel
©

Amikor Tiszavölgyi István faipari oktató bejelentette, hogy másik munkahelyet keres, pár nap múlva megkapta a pénzét. Ő hiányszakmát tanít és pótlása megoldhatatlannak látszott.

A problémával kapcsolatban hiába kerestünk meg helyi érdekképviseleteket, vezetőik nem mertek véleményt mondani a hvg.hu-nak a kialakult helyzetről.

Megvan a pénz?

Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke hajlandó volt megszólalni: mint mondta, hiába írják sorban a leveleket és az emaileket a munkáltató, vagyis a megyei kormányhivatal intézményfenntartó központjába, ahol a bérszámfejtést végzik, rendre azt a választ kapják, hogy hamarosan megtörténik az adósságrendezés. Tudomása szerint a megyében mintegy 800 főt érint a fizetéselmaradás, főként a túlórapénzeket és a helyettesítésért járó összegeket tartják vissza, illetve a nyugdíjasként óraadói állást vállalók pénzét.

Feltettük a tartozásokkal kapcsolatos kérdést az intézményfenntartó központ vezetőjének is. Nagy András írásban azt válaszolta: „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) 2012. január 1-jei hatállyal kezdte meg működését, az elmúlt rövid időszakban a feladatok átadás-átvételével, az átvett intézmények fenntartható működésének biztosításával, továbbá a működéshez szükséges munkaszervezet folyamatos üzemeltetést biztosító kialakításával összefüggő feladatainak felelt meg”, de ezzel együtt a jogszabályon alapuló juttatások teljesítését is megkezdték, így „a hvg.hu által felvetettek áttekintése már a megkeresést megelőzően megindult”. A tanulók részére 2011. december-2012. január hóra járó ösztöndíjak kifizetése 2012. március 5-20. között történt meg. Ennek elszámolását követően a 2012. február hótól esedékes ösztöndíjak kifizetéséhez szükséges fedezet is biztosított, így „a kifizetések folyamatossá válhatnak”. Nagy András szerint már számfejtették a pedagógusok túlóradíját is, és a következő hónapokban a MIK biztosítani fogja az erre fedezetül szolgáló pénzt is.

Hozzászólások