A boldogító lelet: esküvő helyett egészségügyi kúra

A boldogító lelet: esküvő helyett egészségügyi kúra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

A harmadik zsidótörvényhez csapva, Johan Béla kezdeményezésére olyan, házasság előtti orvosi vizsgálatot tettek kötelezővé Magyarországon, ami után esküvő helyett számos esetben egészségügyi kúra várt a jegyesekre.

Két héttel a német megszállás előtt, 1944 márciusában jelentkezett egy zsidó származású férfi egészségbiztosító intézetében az akkoriban kötelező, házasságkötés előtti vizsgálatra. Mivel kiderült, hogy nemi betegségben szen-ved, nem kaphatott házassági engedélyt, helyette kezelésre utalták.

Egy teljes kúrát azonnal elvégzett, majd a másodikat 1944 júniusában az iratok szerint csak „elkezdte, de abbahagyta”. Amikor 1945 nyarán visszatért a buchenwaldi koncentrációs táborból, a házassági tanácsadóban – feltehetően az előző kúra megszakítása miatt – megint elutasították, mondván: „kezelése hiányos, engedély nem adható fertőzés veszélye miatt”.

Hiába volt nyilvánvaló, hogy a férfi miért nem tudta befejezni a kezelést 1944 közepén, a rigorózus orvostól csak 1946 márciusában, az összes szükséges kúra elvégzése után kaphatta meg az áhított házassági engedélyt.

A házasság előtti kötelező egészségügyi szűrés történetéről részleteket az e heti HVG-ben olvashatnak.