Nem mindig térítik meg a speciális nevelésű igényű gyerekek kísérőinek utazási költségét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szabó Máté ombudsman szerint előfordul, hogy költségtakarékossági okokból elavult nyomtatványt adnak a speciális nevelési igényű gyermekek kísérőinek, akiknek emiatt nem térítik meg a lakóhelyüktől távoli lévő intézménybe járás során a napi kétszeri oda-vissza autóút költségeit.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szabó Máté azt követően indított vizsgálatot, hogy egy panaszos sérelmezte: 2011 őszéig sem az oktatási intézmény, sem az eljáró egészségbiztosítási szakigazgatási szerv nem hívta fel a figyelmét a költségtérítés lehetőségére.

Különösen nehéz azoknak a családoknak a helyzete, amelyeknek speciális nevelési igényű gyermekeiket lakóhelyüktől távolabb lévő nevelési, oktatási intézménybe kell vinniük. További nehézséget jelent a családnak, ha a gyermek - betegségéből adódóan - tömegközlekedési eszközzel nem szállítható. Ez anyagilag is megterhelő, továbbá szülő folyamatos jelenlétét, közreműködését igényli. A lakóhelyüktől több kilométerre lévő intézményben tanuló gyermekek szülei sok esetben az autóban várakozva töltötték el az időt, amíg gyermekük iskolában volt, mert költségtérítés csak a gyermek és a kísérő egyszeri oda-vissza útjára járt, és sokan a kétszeri oda-vissza utat nem engedhették meg maguknak - tették hozzá.

Pedig a jogszabály 2008 óta lehetővé teszi a speciális nevelési igényű gyermekek kísérőinek a napi kétszeri oda-visszaút megtérítését - hangsúlyozták. Az ezzel kapcsolatos adatokra is rákérdező nyomtatványt viszont az egyes egészségbiztosítási szervek csak 2011 novemberében kapták meg, sok helyen még mindig egy korábbi nyomtatványt vagy annak fénymásolatát adják a szülőknek. Ezen a régebbi papíron viszont nincs lehetőség nyilatkozni a megtett utak számáról.

Ezt a gyakorlatot a jogbiztonság elvével ellentétesnek találta az ombudsman, ezért felkérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját: intézkedjen a legújabb nyomtatványt használatáról. 

Az ombudsman mindemellett áttekintette a kapcsolódó jogszabályi rendelkezéseket, és megállapította, hogy a szabályozás nem kellően pontos, és ez kiszolgáltatottá teszi az ügyfeleket. Szabó Máté ezért az emberi erőforrások miniszterétől azt kérte: fontolja meg a jogszabály módosítását - olvasható az ombudsmani közleményben.