Kiakadt az LMP a Zirci Arborétum egyháznak adásán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az LMP szerint a természetvédelmi területek kezelése alapvetően állami feladat, a párt ezért bírálja a Zirci Arborétum egyházi kézbe adásának kormányzati szándékát.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdai közleményében kifogásolta: továbbra sem tudható, ki kezdeményezte, hogy a Zirci Arborétum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezeléséből a ciszterci apátsághoz kerüljön. 

Az LMP úgy véli: a kormányzati szándék egyértelmű az egyházi kézbe adást illetően, ám - mint Jávor Benedek tudatta - a természetvédelemért felelős minisztérium álláspontja szerint jelenleg nincs jogi lehetőség az átadásra. 

A párt kíváncsi arra: rendelkezésre állnak-e az átadás jogi feltételei, mely források szolgálnak az esetleges átadás után a természetvédelmi kezelési feladatok finanszírozására, és milyen módon ellenőrzik majd ezek felhasználását? 

"Felmerül az is, hogy kell-e az arborétum gondozását jelenleg ellátó szakembereknek a munkahelyük elvesztésétől tartaniuk, és mivel magyarázható, hogy az átadási terveket éppen akkor valósíthatják meg, amikor véget ért a jelentős közpénzigényű élőhely- és infrastruktúra-rekonstrukció az arborétumban" - szerepel Jávor Benedek közleményében.