szerző:
Csikász Brigitta

Mintegy harminc személyi változást jelentett be a rendőri vezetők körében kedden a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen kiadott közleményükben. A szeptember 1-jétől életbe lépő vezetőcserékről – az indoklás szerint – szakmai és hatékonysági értékelésre hivatkozva döntöttek. Ugyanakkor szakmabeliek a listát látva nem annyira szakmaiságot látják a változások mögött, hanem inkább politikai akaratot.

Nem hiába jelezték a hvg.hu-nak rendészeti szakterületen jártasak, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy Papp Károlyt, a korábbi közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárt megbízták a rendőrség átszervezésével. A Rendőrségi Biztonsági Szolgálat egykori parancsnoka ugyanis nagy eséllyel lehet majd a nyugdíjkorhatárt jövő februárban elérő és emiatt távozó országos rendőrfőkapitány, Hatala József utóda.

A belügy és az ORFK közös tájékoztatása szerint Papp Károly most az ország főrendőrének általános helyettese lett és szintén főkapitány-helyettesnek nevezték ki a Nemzeti Nyomozó Irodát magába olvasztó Készenléti Rendőrség vezetőjét, Balogh Jánost.

A Belügyminisztérium és az ORFK által korábban a hvg.hu-nak is hivatkozott szakmai és hatékonysági adatokon értékelése alapján új bűnügyi főigazgatója lesz a legfőbb rendőri testületnek; Takács Tibor Petőfi Attilát váltja. Petőfit 2010-ben, a kormányváltás után bízták meg az országos főkapitány utáni legmagasabb poszt betöltésével. Most a Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Egység létrehozásával és vezetésével bízták meg, ami egy fokkal való visszalépésnek tűnhet, bár Petőfi Attila szakmai tudását és munkáját mindenki elismeri.

Az NNI volt igazgatója parkolópályán

A kiadott közlemény megemlíti, hogy Csizner Zoltán, akit szintén a Pintér-érában tettek meg a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjének, és akinek távozását – vélhetően a szervezethet kötődően kipattant korrupciós ügy miatt – nem rég jelentették be, az ORFK Bűnügyi Ellátó Igazgatóságának vezetője lesz. A hvg.hu által megkérdezett szakmabeliek – köztük jelenlegi rendőrök is – ezt az állást parkoló pályának tekintik.

A civileknek keveset mond Horváth Géza neve, akit a belügyminiszter a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ élére helyezett. Ő Tarr László utóda. Tarr vezetői megbízását indoklás nélkül szüntették meg. Őt külszolgálatra készítik fel, ezért – mint írták – a Belügyminisztérium Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkárság állományába helyezik át.

Derzsy Péter, akinek a neve viszont jóval ismertebb és a szakma által elismert, Veszprém megye bűnügyi igazgatói székéből tér vissza Budapestre, hogy fővárosi főkapitány bűnügyi helyetteseként dolgozzon tovább. A BRFK-t érinti az a változás is, miszerint a nemrég főkapitányi biztosként rendészeti vezetőnek megtett – a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságtól áthozott – Török Zoltán visszamegy szolgálati helyére és Kuczik János veszi kézbe a BRFK rendészeti ügyeit.

Sakkozás a megyei főkapitányokkal

A megyei főkapitányok élén bekövetkező változás a kedden délután már általunk is említettek szerint érintik az ozorai fesztiválon folyó drogfogyasztás és –kereskedelem miatt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot vezető Simon Lászlót.  Helyére Varga Péter kerül. A Hajdú-Bihar megyét érintő változásról is beszámoltunk már. A leváltott Fekete Csaba főkapitány a Pest megyei rendőrség rendészeti vezetője lesz. Hajdú-Bihart pedig az eddig békési rendőri állományt irányító Gyurasovics József veszi át. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével pedig Hudák Pált bízták meg.

Nagy meglepetésre Nógrádból Pest Megye rendőrfőkapitányává teszik Mihály Istvánt a távozó Simon Tamás – ex Szolnok megyei kapitány – helyére. Mihály István korábban a gödöllői kapitányságot vezette, s ezzel az időszakkal korábban vizsgálta az ORFK azt, hogy meghamisították-e a bűnügyi statisztikákat. Ebben az időben történt, hogy a fővárosban való száguldozáson kapták Mihály István szolgálati autóját. A jármű állítólag áthajtott egy piros lámpán a fővárosban, és nem állt meg a nyomába eredő járőröknek sem. A Nógrád megyei rendőrök munkáját szeptember 1-jével Némedi Gábor irányítja.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével – Mergancz Sándor helyett – Piros Attilát, az ORFK eddigi hivatalvezetőjét bízták meg. Utóda az ORFK-n Gömbös Sándor lett. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével pedig Fülöp Valtert, a BRFK eddigi bűnügyi-helyettesét bízták meg.

Ezt lefokozásnak tartják mivel, a XII. kerületi kapitányságról lett a BRFK második embere, s onnan tették át Zalába. Fülöp Valter szakmai munkájával kapcsolatban probléma egyáltalán nem merült fel, a távoli megyébe kerüléseként azt hozták fel a hvg.hu-nak, hogy Fülöp Valter – a Viszkis-ügy egykori vizsgálója – nem jött ki Tóth Tamás budapesti főkapitánnyal. Akinek helye annak ellenére megingathatatlannak látszik, hogy többször felajánlották már neki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetői székét. Tóthot állítólag az védi, hogy édesanyja viszi a Fidesz gazdasági ügyeit.

Győr-Moson-Sopron megyét Bánhalmi Zsoltot helyezték, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság éléről távozó Ormossy Attila helyére Széchy Zsolt került. Ormossy Attila Hevesbe történő kinevezése azért is volt meglepő, mert még angyalföldi rendőrkapitányként figyelmeztetésben részesült amiatt, hogy a „fekete sereg” vezetőjének tartott Magyar Róbert megszökött házi őrizetéből. Ormossy most az ORFK Ellenőrzési Szolgálat osztályvezetőjeként folytathatja pályafutását.

Van aki a belügybe, van aki rendelkezési állományba került

A változásokban érintettek közül Simon Tamás a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság állományába vezényelték, Mergancz Sándor a Terrorelhárítási Központ állományába rendelték be, míg a leváltott Fejér megyei főkapitányt, Simon Lászlót rendelkezési állományba helyezték. Szintén ide került Galuska-Tomsits László, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, akinek vezetői megbízását augusztus 9-ei hatállyal indokolás nélkül visszavonták.

A belügy és az ORFK közös közleménye hangsúlyozza, hogy az átszervezések során senkit nem bocsátanak el. Az átszervezés azonban ezzel nem ért véget. Bejelentették ugyanis, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezeti átalakításáról szeptemberben döntenek. Emellett a teljesítmény-értékelésen leggyengébben teljesítő húsz rendőrkapitányság vezetőjének alkalmasságát soron kívül vizsgálja felül az ORFK, s dönt arról, hogy az érintett vezetők a helyükön maradhatnak-e vagy sem.

Az ilyen mértékű vezetőcsere semmi másra nem jó, mint hogy félelemben tartsa az embereket – közölte a hvg.hu-val egy volt rendőr, aki elmondta azt is, többen vannak már, akik azt fontolgatják, hogy a testületen kívül keresnek munkát. Felhozták azt is, hogy mielőtt a húsz leggyengébb kapitányságról leszedik a keresztvizet, vegyék tekintetbe a helyi sajátosságokat, a létszámot, a bűncselekmény fajták közötti különbözőségeket. És mitől jobb a huszonegyedik, mint a huszadik – kérdezték. Korábban arra is felhívták szerkesztőségünk figyelmét, hogy a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának és az NNI hasonló egységeinek, valamint Gazdaságvédelmi Főosztályának megszünésével az ügyekkel nem tudni mi lesz, mikor kerülnek új nyomozóhoz, az mikor rágja majd át magát az aktákon, s veszi fel az ügyben a fonalat. A nyomozások ezekben az ügyekben lassulnak, s szintén visszaveti a hatékonyságot a rendőri vezetők cseréje is, a bizonytalanság, hogy az új parancsnok kiket mozdít el, hogy saját embereit ültesse a helyükbe, illetve az is, hogy az új vezetővel miként tudnak együttdolgozni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress Itthon

Rendőrségi fejcserék Csongrádban

Az ORFK eddigi bűnügyi főosztályvezetőjét nevezték ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójává. A kapitányságon a rendészeti feladatok ellátásáért is új vezető felel - értesült a HavariaPress.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

Csikász Brigitta Itthon

Leválthatják a főrendőrt: Pintér már saját embereit is lecseréli?

Egy hónap múlva távozhat posztjáról az országos rendőrfőkapitány – tudta meg a hvg.hu. Ezzel együtt változások várhatóak a Nemzeti Nyomozó Iroda élén is. A személycseréket maga Pintér Sándor belügyminiszter harangozta be egy héttel ezelőtt. Ez a második nagy kör a rendőri vezetők cseréjében a második-Orbán kormány idején. Míg 2010-ben "új szemléletváltásra" volt szükség, most "a teljesítmény diktál".

Csikász Brigitta Itthon

Szétrobbantja Pintér a bűnüldözés csúcsszerveit

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Robbanás történt a legnagyobb olasz gázfinomítóban

Robbanás történt a legnagyobb olasz gázfinomítóban

Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Kiakadtak a nézők egy menstruációs betét reklámja miatt, de a cég nem hagyta magát

Kiakadtak a nézők egy menstruációs betét reklámja miatt, de a cég nem hagyta magát

Elutasította az NVB Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson

Elutasította az NVB Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson

Belváros: értékes ingatlanok a korábbi botrányhősöknek

Belváros: értékes ingatlanok a korábbi botrányhősöknek

Megszólalt Amerika: valódiak a furcsa repülő tárgyról készült videók

Megszólalt Amerika: valódiak a furcsa repülő tárgyról készült videók