Ángyán fellépésének is örült volna a Milla vezetője

Ángyán fellépésének is örült volna a Milla vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy elutasított adókedvezmény adta az utolsó lökést a szervezkedésre a Milla vezetőjének. Juhász Péter a hvg.hu-nak adott interjúban elmondta, benne felvetődött, hogy Ángyán József is felszólalhatna október 23-i rendezvényükön, de végül mégsem keresték meg a fideszes politikust. Bajnai szerepléséről nem volt sok egyeztetés, de azért most még csak ismerkedési fázisban vannak.

hvg.hu: Igaz, hogy már nem szív füvet?

Juhász Péter: Igen.

hvg.hu: Mióta? Szerepet játszik ebben a Milla politikai szerepvállalásában?

J.P: Erre hadd ne válaszoljak, de nem kötném ezt a politikai szerepvállaláshoz.

hvg.hu: Sajtóhírek hosszas huzavona után döntött a Milla arról, hogy Bajnai Gordon fellépjen.

J.P: Teljes tévedés, hogy hosszas huzavona lett volna, voltak bizonyos találkozások bizonyos körökben. Egyeztetésre volt szükség, hogy Bajnai Gordon szereplése milyen formában, hogyan legyen. Vita sem volt különösebben. Bajnai nem mint miniszterelnök akar jelen lenni, hanem mint szereplő. Ő is a társadalmi szolidaritást és az együttműködést szeretné erősíteni, hozzánk hasonlóan.

©

hvg: Amikor „bizonyos körökről” beszél, akkor konkrétan kiket ért alatta? Elég megfoghatatlan ez így.

J.P: A bázisdemokrácia nem annyira megfoghatatlan. Nem szeretnék neveket mondani a Millában, mert egy csomó – civilben dolgozó - ember nem adja a nevét.

hvg: Jó, de mégis hány emberről beszélünk? Gondolom, nem arról a százezerről, aki az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoporthoz csatlakozott.

J.P: Persze, hogy nem. Ötven ember van a belső csoportban, ezen kívül van egy másik, körülbelül ötven fős társaság, amelyik a Milla médiáját csinálja. Persze a két csoport közt is van azért átfedés.

hvg: A Milla sokszor hangoztatja az átláthatóságot. Miért nem lehet tudni, hogy név szerint kik is alkotják a magját, ezeket a köröket?

J.P: Pontosan azért hoztunk létre egyesületet, hogy láthatóak legyünk. De annak miért kellene láthatónak lennie, aki a saját maga munkáját beleteszi egy társadalmi ügybe, de nem képvisel senkit? Miért kellene tudni, hogy ki hozza a színpadot, vagy azt, ki rendeli meg WC-t? Ez lényegtelen! Mi platformot adtunk különböző ügyeknek. Itt nem az emberek neve számít, hanem a munka, amit beletesznek.

hvg: Az átláthatóság miatt számít. Ugyanúgy, ahogy az sem mellékes, kik szervezik és segítik az Orbán-kormány mellett kiálló Békemenetet.

J.P: De az mindig is nyilvános volt, hogy ki finanszírozza a Millát, vagy ki áll ki a színpadra. Most, hogy beálltunk a politikai térbe és egyesület leszünk, teljesen nyilvános lesz az is, kik vannak benne és milyen funkcióval. A finanszírozás is nyilvános lesz a jövőben is, de még nem tartunk ott, hogy finanszíroznának.

hvg.hu: Volt olyan név, aki felmerült lehetséges felszólalónak, de végül leszavazták?

J.P: Volt.

hvg.hu: Kicsoda?

J.P: Nem lényeges, hogy ki, hiszen azért egy ötletrohamnál nagyon sok név felmerül, sokat ki is húzunk ezekből. Rengetegen jelentkeztek különféle esztrádműsorokkal, de két hétig is eltartana a rendezvény, ha mindenkit a színpadra engednénk.

hvg.hu: Volt olyan, akit szerettek volna felszólalóként, de nemet mondott?

J.P: Ilyen is volt, de nem mondanám meg, hogy ki, hiszen pont azért mondta vissza, mert nem szerette volna a nevét szerepeltetni. Szerettünk volna többféle jobboldali embert behozni, próbálkoztunk többféle névvel. Több női felszólalót is akartunk, mert az lett volna jó, ha egyenlő arányban vannak a nemek. Az egyik nő éppen tegnap mondta le. De ez teljesen természetes dolog egy szervezésnél. Próbáltunk együtteseket is behozni, hogy legyen a végén egy koncert, de nem sikerült. De nem vállalta senki, az előadók egyértelműen félnek attól, hogy emiatt esetleg nem kapnak megrendelést a későbbiekben.

hvg.hu: Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzéki együttműködés legnagyobb akadálya az a “hazugság”, amely egyenlő távolságot tart a Fidesztől, illetve az MSZP-től és a DK-tól. Szerinte “ebben a hazugságban osztozik ma a Milla, a Szolidaritás és az LMP”, pedig nem lehet egy kalap alá venni a 2010 előtti kormányokat és a mostanit.

J.P: Ez csúsztatás. Az, hogy egyenlő távolságot tartunk a pártokkal, nem jelenti azt, hogy egy kalap alá vesszük az elmúlt húsz évet. A másik csúsztatás, ha valaki úgy csinál, mintha a Fidesz a semmiből tűnt volna fel a jogállam leépítésével. Az elmúlt 10-15 év kormányai folyamatosan korlátozták az emberek hozzáférését a politikához, zárták ki a nyilvánosságot a döntéshozatalból. Egyre kevésbé volt átlátható az állam, be volt szabályozva a média, emlékezzünk csak a Sláger rádió és a Danubius rádió esetére. A korrupcióról már nem is beszélve. Az is egy nettó hazugság, ha azt állítjuk, hogy a Fidesz ténykedése derült égből villámcsapásként érte a társadalmat. Senki nem tesz egyenlőségjelet e pártok között, de az tagadhatatlan, hogy mindebben a folyamatban az előző kormányzatok is szerepet játszottak.

hvg.hu: Bajnai Gordonnal beszéltek arról, hogy esetleg hosszabb távon együttműködik a Milla a Haza és Haladás Alapítvánnyal?

J.P: Most egyelőre lépésről-lépésre haladunk. Ez a tüntetés lesz az első közös dolog, aztán majd meglátjuk. Ismerkedési fázisban vagyunk.

hvg.hu: Önnek vannak hatalmi ambíciói?

J.P: Nincsenek.

hvg.hu: Akkor miért csinálja?

J.P: Személyes indíttatásból. Nekem ott telt be a pohár, amikor nem kaptuk meg a harmadik gyerekem után, a már a magzati kortól járó adókedvezményt, mert a barátnőmmel nem vagyunk házasok. Bármit hajlandó vagyok megtenni azért, hogy az Orbán-kormányt eltakarítsam az útból, mert nem normális, amit művelnek. Ambícióim tehát nincsenek, de bármire hajlandó vagyok azért, hogy ez a dolog változzon.

hvg.hu: Ezek szerint az kizárt, hogy fideszesekkel is együttműködjön a Milla?

J.P: Ez egyáltalán nem kizárt. Nagyon bízom benne, hogy a Fideszben is elindul egy tisztulási folyamat. A Fidesz nem egységes, a támogatóinak kétharmada eltűnt. Hosszú távon a Fidesszel is ki kell alakítani egy viszonyt, de addig ez kevésbé képzelhető el számomra, amíg az Orbán-kormány hatalmon van.

hvg.hu: Meg tudna nevezni olyan fideszest, akivel szívesen tárgyalna akár már most is úgy, mint Bajnaival?

J.P: Ángyán Józsefet tudnám most mondani. Vele lenne miről beszélnünk.

hvg.hu: Örülne, ha Ángyán felszólalna a Milla-rendezvényen október 23-án?

J.P: Örülnék neki. Bennem fel is merült, de nem kerestük meg.

hvg.hu: Többször hangoztatta már, hogy a Milla nem párt akar lenni, hanem egy platformot akar biztosítani bizonyos ügyeknek, ami kicsit úgy hangzik, mintha egyfajta „szolgáltatást” nyújtanának a jövőben. Ebbe az ernyőszervezetbe a jelenlegi parlamenti pártok közül melyiket veszik be és melyiket nem?

J.P: Ott téves a kérdés, hogy mi nem pártokban, hanem választókban gondolkodunk. Magyarországon nagyon sok embert nem képviselnek a pártok, mi pedig azt szeretnénk, ha ezek az emberek is képviselet kapnának valamilyen módon a parlamentben. Ehhez nem kell pártot csinálnunk, bőven elég egy egyesület. Úgyis létre kell majd hozni valamilyen választási együttműködést. Az a célunk, hogy ebben az együttműködésben legyen helye az embereknek.

hvg.hu: Nem igazán értem, hogy egy választási együttműködés hogyan működik pártok nélkül…

J.P: Nem azt mondom, hogy pártok ne legyenek benne. De ezeket az embereket a pártok nem tudják képviselni. Az is szuper, ha pártok vannak benne, mi nem akarunk konkurálni az MSZP-vel vagy az LMP-vel. Intézzék ők is a saját ügyeiket.

©

hvg.hu: Segítsen, jól értem-e?  Arra gondol, hogy a Milla hoz X embert, a többi ellenzéki párt is X embert, és így majd szépen közösen megbuktatják Orbán Viktort?

J.P: Először is lássuk, kikkel lehet együttműködni, mely pártok milyen értékeket vállalnak fel. Vállalják-e, hogy a demokratikus intézményrendszert visszaállítják? Számtalan kérdést kell majd tisztázni, mielőtt azt mondanánk, hogy bárkivel is összedolgoznánk.

hvg.hu: Tehát a jelenlegi állás szerint még nem tudják, melyek azok a pártok, akikkel együttműködnének?

J.P: Nem. Mi most alakultunk, szerdán.

hvg.hu: De már régóta működik a Milla, nem szerda óta.

J.P: Igen, de eddig másfajta volt a működésünk. Pontosan azért alakultunk, hogy tudjunk dönteni ilyenekben, tudjunk tárgyalásokat folytatni. Most létrejött az egyesület, képviselni fog embereket, s így már van értelme tárgyalni más olyan szervezettel, akik képviselnek embereket.

hvg.hu: Honnan tudja bárki is, hogy a Milla egyesületként milyen értékrendet képvisel azokon az általános dolgokon túl, amiket eddig hangoztattak?

J.P: Ez le lesz fektetve, lesznek célkitűzéseink. Indítunk kampányokat, meg fogjuk szólítani a választók egy részét…

hvg.hu: De akkor éppen úgy fognak, működni, mint egy párt.

J.P: Ebben igaza van. De mi a párttal ellentétben nem a közhatalom megszerzését tűzzük ki célul. Nincsen szükségünk arra, hogy pártot alapítsunk. Nem azt állítom, hogy nem akarunk a hatalomba bejuttatni embereket, hanem éppen az ellenkezőjét: azt akarjuk, hogy azok az emberek, akik eddig ki voltak szorítva a hatalomból, a hatalom közelébe kerüljenek. De ehhez nincsen szükség pártra. A Fidesz választási törvénye kapcsán amúgy is muszáj egybe rendeződni. Létre kell hozni egy választási tömörülést, amibe viszont civil szervezetek is be tudják tenni az embereiket. Tehát lehetőségük lesz a civileknek is arra, hogy bekerüljenek ebbe a választási szövetségbe, ezen keresztül pedig a hatalomba. Azért vágunk neki az országos lefedettség elérésének, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik hitelesen tudják képviselni a saját helyi érdekeiket.

hvg.hu: Honnan van pénzük minderre?

J.P: Egyelőre nincsen. Mivel szerdán alakultunk, még bankszámlaszámunk sincsen.

Hozzászólások