Fényképes igazolvány is kellhet a TAJ-kártya mellé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlamentnek szombaton benyújtott egészségügyi salátatörvény azt is szabályozza, hogy a TAJ-kártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kell a jövőben mutatni az orvosi kezelés igénybe vételekor. Ennek célja, hogy ne használhassa több embert ugyanazt a TAJ-kártyát.

A TAJ-kártya nem arcképes igazolvány, továbbá személyazonosság igazolására sem alkalmas, így a gyakorlatban számos esetben előfordul, hogy több személy ugyanazon TAJ-kártyával veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. A módosítást követően a biztosított az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez a Társadalombiztosítási Azonosító Jelét (TAJ)
igazoló hatósági igazolványa mellett a személyazonosság igazolására alkalmas arcképes igazolványát is köteles bemutatni - ezt is tartalmazza a parlamentnek szombaton benyújtott egészségügyi salátatörvény.

A szaktárca azért választotta a "könnyebb" változatot, vagyis a fenti megoldást, mert bonyolult műszakilag és sokba kerülne az őskorszaki TAJ-kártyák cseréje elektronikus kártyára, pedig ez már a Gyurcsány-kormány fantáziáját is megmozgatta.

A TAJ-számok ellenőrzését 2007-ben vezették be. Egy számvevőszéki vizsgálat szerint az ellenőrzések nyomán 2006-ról 2010-re 1,3 millióról 442 ezerre csökkent azoknak a száma, akik taj-számmal igen, jogviszonnyal azonban nem rendelkeztek. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetők száma 2007-ről 2008-ra 143 ezerről 269 ezerre emelkedett.