Nézőpont: Bajnaiék lenyomják az LMP-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP elutasítottsága még Gyurcsány Ferenc pártjáénál is magasabb az LMP táborában a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás 4 százalékosra mérte az LMP, 7 százalékosra Bajnaiék támogatottságát.

A választásra jogosult felnőtt lakosság 4 százaléka szimpatizál jelenleg a legkisebb parlamenti párttal, az LMP-vel, míg Bajnai Gordon formációját, az Együtt 2014-et 7 százalék támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet október 24-26. és 29-31. között készült felméréséből. Az Együtt 2014 jelenlegi formájában különösen vonzó az LMP-vel szimpatizálók számára, hiszen 62 százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a Bajnai Gordon fémjelezte tömörülésre szavazzon.

Az LMP és az MSZP bármilyen együttműködése azonban a tábor közel kétharmadát távol tartaná a voksolástól: mindössze 29 százalékuk tartja elképzelhetőnek, hogy a jövőben a szocialista pártra, vagy jelöltjeire szavazzon - áll az elemzésben. Ezt részben az erős demográfiai törésvonal is magyarázhatja: az LMP táborának 44 százaléka 30 év alatti, 59 százaléka legalább érettségivel rendelkezik, 30 százaléka Budapesten, 80 százaléka pedig nyugat- és közép-magyarországi megyében él.

Az MSZP elutasítottsága még Gyurcsány Ferenc pártjáénál is magasabb az LMP táborában: utóbbival kapcsolatban csak minden második elempés (50 százalékuk) vetette el a jövőbeli támogatás lehetőségét.

Aktuális kutatásukban a Fidesz-KDNP támogatottsága 34 százalék, az MSZP és a Jobbik támogatottsága pedig 11-11 százalékos.

A teljes elemzést itt olvashatja!