szerző:
hvg.hu

Az LMP és a 4K! nélkül kezdődtek meg a tárgyalások az Együtt 2014, az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció között. Az Együtt 2014 már elkészítette saját alkotmánytervezetét, amit Szigetvári Viktor alelnök szerint fel is tesznek az egyesület honlapjára, és erről szeretnének a szocialistákkal is tárgyalni. Amennyiben a kormány nem semmisíti meg a választási regisztrációt, a szervezet utcára viszi híveit.

Alkotmánytervezetet készített az Együtt 2014 – jelentette be szerdán Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke Budapesten az Operaház előtt. (Azért ott, mert éppen egy éve itt volt az első jelentősebb ellenzéki megmozdulás a 2010-es választások óta, akkor az apropót az új Alkotmány hatálybalépése jelentette.) Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke lapunknak azt mondta: a tervezetet felteszik az Együtt 2014 honlapjára, és erről tárgyalnak majd az MSZP-vel, és a többi ellenzéki szervezettel is.

A jogállamiság helyreállításában az Együtt 2014 szerint az első lépéseknek a közjogi rendszer megerősítését kell szolgálniuk, ezek szerintük: az alapvető jogok védelmi szintjének megújítása; a független intézmények státuszának megújítása, egyebek között az Ab hatásköreinek helyreállítása; az Országos Bírói Hivatal hatásköreinek visszavágása; a kétharmados törvények körének jelentős szűkítése; az önkormányzatiság reformja; visszatérés a törvényességi ellenőrzés rendszeréhez; kiterjeszteni a részvételi demokráciát.

Az Együtt 2014 mai sajtótájékoztatója az Operaház előtt
©

B-terv is van

Bár Szigetvári Viktor szerint kétharmados győzelemre készülnek 2014-ben, arra is fel kell készülni, hogy nem lesz meg az új alkotmányozó többség. Ebben az esetben azt kell elérni, hogy ötven százalék plusz egy szavazattal is meg lehessen oldani az alkotmánymódosítást, méghozzá „kiskapuk nélkül”. Juhász Péter szerint ez a B-terv, de részleteket nem árult el a Milla vezetője. Az Alkotmánybíróság két ünnep közötti döntése megsemmisítette a választási regisztrációt alátámasztó átmeneti rendelkezést, az Együtt 2014 ezért azt akarja, hogy a kormány ennek megfelelően tartalmilag is módosítsa a választási eljárási törvényt. Amennyiben ez nem történik meg, a szervezet utcára viszi híveit.

Az Együtt 2014 részéről egyébként Torday Csaba és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter vesz részt az MSZP által kezdeményezett tárgyalássorozat kezdeti ülésén, melyre ma kerül sor, az MSZP többek között Bárándy Gergelyt és Harangozó Gábort küldi. Az első tárgyalást egy „előkészítő találkozó” előzte meg még december 30-án. Ezután a Bajnai Gordon, Kónya Péter és Juhász Péter vezette Együtt 2014 Mozgalom a Facebook-oldalán közölte, „megnyílt az út az ellenzék január 2-án kezdődő, a jogállamiságról szóló egyeztetése előtt”. Korábban Bajnaiék azt kérték az MSZP-től, hogy ne közjogi kérdések megvitatásával, hanem „a tárgyalássorozatra vonatkozó közös célok és lebonyolítási elvek tisztázásával” kezdődjön meg az ellenzéki egyeztetés.

A december 30-ai találkozón nem képviselte magát sem az LMP, sem a baloldali 4K!, noha az MSZP mindkét pártot meghívta. Ezzel kapcsolatban viszont Istvánffy András, a 4K! szervezője a Népszabadságnak azt mondta: a technikai egyeztetésen azért nem vettek részt, mert nem hívták meg őket.

Az LMP beintett

Az LMP még november 18-án kosarazta ki az Együtt 2014 mozgalmat. Akkor az ökopárt – belső vitáktól zajos – kongresszusán a küldöttek a Schiffer András nevével fémjelzett irányvonal mellett döntöttek, aminek a lényege, hogy a pártnak egyedül kell indulnia a 2014-es parlamenti választásokon. A párt döntése nem tetszett Jávor Benedeknek, aki lemondott a frakcióvezetői posztról, utódja Schiffer András lett.

Újra az utcára vonulhat az Együtt 2014, ha a kormány ragaszkodik a regisztrációhoz
©

De az LMP-n belül ezzel nem szűntek meg a feszültségek. A kongresszus döntését ellenző LMP-sek – Jávor Benedekkel az élen – létrehozták a Párbeszéd Platformot, amely a januári kongresszus elé vinné az „Együtt 2014-ügyet”, s azt szeretnék, ha a testület korrigálná a novemberben elfogadott javaslatcsomagot. Ugyanakkor az ellenzéki pártot irányító Országos Választmány (OV) szerdán felfüggesztette a platform működését, amely miatt értesüléseink szerint heteken belül akár ketté is szakadhat az LMP.

Régi arcok

Mindeközben az Együtt 2014 együttműködési megállapodást írt alá a Hálózat a Tanszabadságért és a Szülői Hálózat szervezettel. Ennek értelmében Bajnaiék elfogadták a két szervezet oktatáspolitikai alapelveit, illetve vállalták, hogy azokról a programelemekről, amelyek a Hálózat a Tanszabadságért és Szülői Hálózat céljait érintik, egyeztetést folytatnak a civilek szakértőikkel.

Az Együtt 2014 mozgalom életre hívását október 23-án, a Milla-tüntetésen jelentették be. A mozgalom három alapítója a Juhász Péter vezette Milla, a Kónya Péter vezette Szolidaritás és a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület. Utóbbit a volt miniszterelnök még 2011-ben alapította meg. Rajta kívül alapító tagok Balázs Péter volt külügyminiszter, Bárándy Péter ügyvéd, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere, Bitó László író-orvoskutató, Falus Ferenc volt országos tiszti-főorvos, Felcsuti Péter volt bankszövetségi elnök, Haris Éva, Kalmár Péter, Korányi Dávid, Gyurkovics Tamás, Simó György, Simon László, Szigetvári Viktor, Oszkó Péter és Vörös T. Károly, a Népszabadság volt főszerkesztője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Itthon

Bajnaiék elfogadták az MSZP tárgyalási meghívását

Ott lesz az Együtt 2014 az MSZP által kezdeményezett, január 2-án kezdődő ellenzéki tárgyalásokon - közölte a Bajnai Gordon által vezetett mozgalom a Mesterházy Attila MSZP-elnöknek címzett levelében. A mozgalomnál hozzátették, egyelőre csak előkészítő megbeszélésekre készülnek és azt kérték, ne az MSZP-hez köthető, hanem "semleges helyen" tartsák a megbeszéléseket.

hvg.hu Itthon

Medián: egy párharcban Bajnai megverné Orbánt

Még mindig a Fideszre szavaznának többen a választásokon, ha Orbán Viktor és Bajnai Gordon között kellene választani, akkor azonban Bajnai megverné a jelenlegi miniszterelnököt - derül ki a Medián novemberi felméréséből.

hvg.hu Itthon

Bajnaiék január második hetétől tárgyalhatnak az MSZP-vel

Január második hetében már érdemi egyeztetések kezdődhetnek a Bajnai Gordon volt kormányfő részvételével létrehozott Együtt 2014 és az MSZP között - mondta Kónya Péter, az Együtt 2014 egyik alapítója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

MTI Itthon

Bajnaiék fideszes trükközéstől óvnak az Ab-döntés után

A Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 arra szólította fel a kormányt, "próbálja meg a demokrata utat", semmisítse meg az alaptörvény-ellenes jogszabályokat és egyúttal mondjon le azokról a politikai hátsó szándékairól is, amelyek az átmeneti rendelkezések mögött meghúzódnak, különös tekintettel az előzetes regisztráció intézményére.

MTI Itthon

Bajnai: a röghöz kötés diplomás jobbágyság

Oktatáspolitikai együttműködési megállapodást írt alá az Együtt 2014 Választói Mozgalom a Hálózat a Tanszabadságért és a Szülői Hálózat elnevezésű civil szervezettel csütörtökön Budapesten.

Fegyelmi indult a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ellen

Fegyelmi indult a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ellen

A Pokémon Go alkotói egy másfajta világra vágynak, csinálnak is egy különleges szemüveget

A Pokémon Go alkotói egy másfajta világra vágynak, csinálnak is egy különleges szemüveget

Emlékszik a kétfarkú kiskutyára? Otthonra talált

Emlékszik a kétfarkú kiskutyára? Otthonra talált

Orbán Viktor engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról

Orbán Viktor engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról

Vaddisznó agyara fúródott egy kutyába a Hajógyári-szigeten

Vaddisznó agyara fúródott egy kutyába a Hajógyári-szigeten

Az uniós nagykövetek elé kerül Kovács Zoltán Twitter-ámokfutása

Az uniós nagykövetek elé kerül Kovács Zoltán Twitter-ámokfutása