Meseparkot terveznek a Vidám Park egy részébe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

6-7 évig még biztosan a Fővárosi Állatkertben marad Asha, a kiselefánt - többek között erről beszélt Persányi Miklós a HVG-nek adott interjújában.

„Álhír volt, hogy Ashának mennie kell, 6-7 évig biztosan nálunk marad. Az a szerencsés, ha együtt marad az ormányos mama és lánya, de ha a terület növelésével a külön tartásuk megoldható, még az is elképzelhető, hogy Assam, a papa is maradhat” – oszlat el egy félreértést Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója a HVG e heti számában megjelenő interjúban, aki az intézménykomplexum jövőjével kapcsolatban elmondja: „A Vidám Park egy részébe a Liget Budapest Program keretében magyar meseparkot tervezünk, annak szerves, működő részei lesznek a régi játékok, amelyek a Városliget emblematikus egységei. A Barlangvasút a János vitéz történetét meséli, ha juhokat telepítünk a közelébe, egymást segítő módon működik majd a mese és az állatkifutó. A rövid távú tervek közt szerepel az is, hogy az Állatkertből helyhiány miatt kiszoruló állatokat, az elefántokat, fókákat, vízilovakat ide hozzuk ki.”

Persányi szerint „a Ligetnek mindig kettős arca volt: egy elegáns rész a Gundellel és a múzeumokkal, illetve egy lumpen a vurstlival, a kocsmákkal. A tömegigényt kielégítő lumpenfunkció a hetvenes évektől háttérbe szorult, de nyomokban még ma is megtalálható, például a vasárnapi ócskapiaccal, a bóvli bódékkal. Szerves megoldást kell találni ezek megszüntetésére.” A Vidám Parkkal kapcsolatban az állatkerti főigazgató úgy fogalmaz: „Nem akarom dehonesztálni, de néhány kivételtől eltekintve a külföldi példák is mutatják, hogy ez városszéli tevékenység.”

A Persányi Miklóssal készült interjút a HVG e heti számában olvashatják.