Kormánypártiak tolnák meg Bajnai és Gyurcsány szekerét

Kormánypártiak tolnák meg Bajnai és Gyurcsány szekerét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

Meglepő „támogatókat” kapott Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc szervezete: a kormánypárti oldalon formálódó pártfinanszírozási tervek juttathatják a mainál kedvezőbb helyzetbe az MSZP-vel szemben az exminiszterelnökök politikai alakulatait.

©

A Fidesz-KDNP olyan megoldást fontolgat ugyanis a 2014-es választási évre, amely a kampánypénzreform keretében a parlamenti pártokkal szemben a feltörekvő, a képviselőházba igyekvő csoportokat hozná a mainál előnyösebb helyzetbe. Jelenleg ugyanis évente 2,6 milliárd állami forintot osztanak szét a pártok között a legutóbbi – az idén tehát a 2010-es – vokseredmény alapján, s a szokásjog szerint külön a parlamenti választásra csak 100 millió forintot ad a költségvetés a jelöltek után.

A kormányoldal most fordítana a felálláson: a közforintok többségét kampánytámogatásként az indulók száma alapján fizetnék ki, s Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi elképzelését felmelegítve felfüggesztenék a pártok közvetlen állami pénzelését. Az ilyen konstrukció tíz- vagy akár százmillióktól fosztaná meg a „bevett” pártokat, főleg a parlamentieket, elsősorban az MSZP-t és a Jobbikot. És persze a kormánypártokat is, ám ők – ahogy a hatalmon lévők mindig – könnyebben pótolhatják a kiesést.

Hogy mindez mennyiben növelné az ellenzék megosztottságát, arról az e heti HVG-ben olvashatnak.