Német nyelvből bizonyíthatnak ma az érettségizők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A német írásbeli vizsgákkal zárul pénteken az idei érettségi első hete: középszinten 1053 helyszínen 20 137-en, emelt szinten 61 helyszínen 2424-en vizsgáznak ebből a nyelvből.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második rész, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Az ezt követő szünet után a 30 perces hallott szöveg értése vizsgaösszetevő következik, végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.

Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.