Mégsem lesz mobil gát a Római-parton?

Mégsem lesz mobil gát a Római-parton?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felfüggesztik a mobilgát-projektet – ezt mondta telefonon Tarlós István az Átlátszó.hu főszerkesztőjének csütörtök délután Bodoky Tamás facebookos bejegyzése szerint. Tarlós István a mobilgátról szóló csütörtöki cikkük megjelenése után hívta fel a főszerkesztőt.

"Felfüggesztjük, hagyjuk a francba az egészet, azokra hárítom a felelősséget, akik megakadályozták, majd Becker úr és az atlatszo.hu mehet homokzsákokat pakolni!" – mondta Tarlós István a facebookos bejegyzés szerint, utalva az oknyomozó portálra és annak egyik szerzőjére.

Az Átlátszó.hu csütörtökön azt írta: a 4,8 milliárd forintos tervezett költségű mobil gát jelentősebb árvíz idején úgy védené meg az üdülőövezeti lakókat, hogy őket a gát mögül kitelepítik. Ha bízva a mobil gát állékonyságában a Nánási útnál nem készülnek fel a védekezésre, akkor egy gátszakadás esetén mindent elöntene az ár egészen a Szentendrei útig, Csillaghegy-Pünkösdfürdő vagy a Pók utcai lakótelep egyes területeit néhány órán belül 3-5 méteres víz borítana.

©

A portál úgy tudja, hogy sokat módosították a nemrég beadott engedélyezési tervet, és nem tisztáztak megnyugtatóan számos alapvető szakmai kérdést. A tervező által készített látványtervek például szakértők szerint köszönőviszonyban sincsenek a valósággal: elképzelhetetlen, hogy a tervező képein látható nagy fák megmaradjanak, hiszen árvíz idején ez az alumíniumból készült gátra nézve – a kidőlés veszélye miatt – kezelhetetlenül magas kockázatot jelentene – olvasható a cikkben.