Holnap lesz ítélet az orosz-magyar kémbotrányban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Szilvásy Györgyöt, Laborc Sándort, és Galambos Lajost is érintő "kémkedési perben" hirdet ítéletet pénteken a Debreceni Törvényszék.

A "kémkedési perként" ismert büntetőügyben hirdet ítéletet pénteken a Debreceni Törvényszék. A volt titkosszolgálati vezetőket - Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját (2004-2007), Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját (2007-2009) -, valamint P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekmények elkövetésével vádolják. 

A Budapesti Katonai Ügyészség 2011. december 7-én nyújtotta be különböző bűntettekre vonatkozóan vádiratát a volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához. 

Akkori közleményében az ügyészség azt írta, a nyomozás eredményeképpen az NBH korábbi főigazgatója, Galambos Lajos ellen kémkedés, a korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Szilvásy György ellen felbujtóként elkövetett kémkedés, P. László ellen bűnsegédként elkövetett kémkedés, a NBH korábbi főigazgatója, Laborc Sándor ellen pedig kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt nyújtottak be vádiratot. 

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú tárgyalás lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. A büntetőper teljes titoktartás mellett, zárt ülés keretében zajlott, mivel - egy korábbi ügyészségi közlemény szerint - "a per során több, államtitokká minősített tényt érintenek". A vádlottak közül Galambos Lajost és P. Lászlót 2011-ben előzetes letartóztatásba helyezték, majd védői indítványra házi őrizetbe kerültek. A másik két vádlott szabadon védekezhetett. Az ügy iratanyagát 80 évre titkosították. A pénteki ítélethirdetésre zárt tárgyalás keretében kerül sor, csak az ítélet rendelkező része lesz sajtónyilvános.