Rendkívüli időjárásra készülnek Észak-Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hernád baloldali mellékvízfolyásán, a Vasonca-patakon az elmúlt években jelentős árvizek vonultak le. A záporok és felhőszakadások okozta árvizek ellen tározók építésével védekeznek.

Az esetleges árvizek ellen védő záportározókat épít a Vasonca-patakon az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig), a két tározó összesen nyolc községet véd a záporok és felhőszakadások okozta árvizek ellen - közölte a vízügyi igazgatóság.

Az Európai Unió által finanszírozott, félmilliárd forintba kerülő beruházás decemberre fejeződhet be. Alsógagy határában több mint 300 ezer, Rásonysápberencsnél pedig 960 ezer köbméter víz befogadására alkalmas tározó épül.

A Hernád baloldali mellékvízfolyásán, a Vasonca-patakon az elmúlt években jelentős árvizek vonultak le. A mederben és a műtárgyakban súlyos károk keletkeztek, a patak menti településeket - Alsógagy, Baktakék, Beret, Detek, Rásonysápberencs, Léh, Kázsmárk és Halmaj - pedig többször elöntötte, veszélyeztette a víz, emiatt sokakat kitelepítettek otthonaikból.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság az újabb árvízi károk megelőzése érdekében építi ki a két tározót.