szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP és az Együtt közötti tárgyalások utolsó fejezetét megnyitó szivárogtatás-ügy hozzájárulhatott az egyeztetések gyors befejezéséhez. A hvg.hu az érintettektől úgy tudja: Bajnai Gordon stábja a volt miniszterelnök megkerülésével döntött a közös kormányfő-jelöltre vonatkozó utolsó javaslatuk kiszivárogtatásáról, hogy ezzel bírja ambícióik feladására a Mesterházyt és Bajnait.

„Már amikor leültünk tárgyalni, tudtuk, hogy az egész olyan lesz, mint egy kanócos bomba. Pár hét alatt leég a kanóc, és jön a robbanás. Csak az volt a kérdés, hogy mikor és hogyan fog robbanni a dinamit” – így jellemezte az MSZP és az Együtt 2014 közötti nyári egyeztetéseket az utóbbi tárgyalódelegációjának egyik neve elhallgatását kérő tagja, aki ezzel a bomba-hasonlattal írta le a miniszterelnök-jelölt kiválasztásának kérdését. A két pártból származó információink szerint a Mesterházy és a Bajnai mögött álló politikusok – attól félve, hogy a vita a kampánytól veszi el az időt – végül maguk robbantották be a „dinamitot”.

A két szervezet között múlt hét pénteken szakadtak meg a tárgyalások, amikor Bajnai azt javasolta, közvélemény-kutatásokra alapozott „előválasztással” döntésék el, ki legyen a közös lista vezetője. Erre reagált azzal Mesterházy, hogy akkor már tartsanak inkább valódi előválasztást, és nemcsak a kormányfő-jelöltről, hanem mind a 106 képviselő-jelöltről is. Végül a konfliktust csütörtökön zárták le azzal, hogy a képviselő-jelöltek közösek lesznek, de közös lista és közös miniszterelnök-jelölt nem lesz.

A megállapodás értelmében választási győzelem esetén az lehet a kormányfő, akinek a listájára a legtöbben szavaznak, és ezt a másik fél feltétel nélkül elfogadja. Ám a kiegyezésig, hosszú út vezetett, a felek nem kímélték egymást – sőt a két stábon belül is nagy játszmák mentek.

Vészesen fogyott az idő

Az Együtt 2014-ben akkor vették észre, hogy „elfogyott a kanóc”, amikor azt tapasztalták, hogy a szocialista tárgyalók folyamatosan visszavettek korábbi ajánlataikból, illetve egyre gyakrabban jelezték: ragaszkodnak Mesterházy miniszterelnök-jelöltségéhez. „Egy adott pillanatban rákérdeztünk, hány egyéni választókerületet kapunk, ha Gordon a kormányfő-jelölt, mire azt válaszolták, hogy nullát. Aztán finomítottak: bemondták a hetet” – mondta az egyik Együtt 2014-es tárgyaló, milyen elfogadhatatlan ajánlatot kaptak az utolsó napokban.

A két politikus a tárgyalások megszakadása után - robbant a puliszka
©

Pedig a szocialisták korábban nyitottak voltak arra, hogy minimum 27 kerületet átengedjenek, igaz, ez az ajánlat arra az esetre vonatkozott, ha koordinált indulás lesz közös miniszterelnök-jelölt nélkül. Ugyanis a tárgyalófelek egy titkos záradékban a tárgyalássorozat elején leszögezték, háromféle megegyezési lehetőség van, és mind a három megoldásra kiszámolják, ki mennyi választókerületet kap. Az első kettő a közös lista volt Mesterházyval, illetve Bajnaival az élén, a harmadik a koordinált indulás volt – amely mellett végül csütörtökön döntöttek.

A két szervezet vezetője viszont az utolsó percig a közös listát preferálta. Mind szocialista, mind E14-es források azt mondták, valóban meghatározóak voltak a személyi ambíciók, de ezen felül is „érdemi érvek merültek fel” a közös lista mellett. Mint korábban megírtuk, az MSZP-s tárgyalók arra hivatkoztak, a koordinált indulást nem lehet jól elmagyarázni a választóknak, hiszen „milyen közös indulás az, ahol a felek külön kampányolnak”. E14-es forrásaink szerint Bajnai úgy vélte, kell egy olyan személy, ami mögé be tudnak állni a pártok, akiről el tudják hinni a kormányváltást akaró választók, hogy képes legyőzni Orbán Viktort.

Az MSZP vezetői közül többen hónapok óta számoltak ezzel a koordinált indulás lehetőségével, bár a nyilvánosság előtt végig a közös lista mellett érveltek a szerintük elvesző töredékszavazatokra hivatkozva. A kérdésről Mesterházy Attila az utolsó pillanatig, egész pontosan a múlt szerdai MSZP-elnökségi ülésig (legalábbis nyilvánosan) hallgatott, ahogy az Együtt vezetői is igyekeztek elkenni azt a problémát, ami abból adódott, hogy a Haza és Haladáshoz tartozó politikusok (az MSZP-hez és Gyurcsány Ferenchez hasonlóan) közös listát (és így, természetesen Bajnai Gordon személyében) közös miniszterelnök-jelöltet szerettek volna, a PM és a Milla viszont a koordinált indulásért kardoskodott, értelemszerűen közös kormányfőjelölt nélkül.

Útelágazódás

Abban mindkét szervezetből való forrásaink egyetértettek, hogy a végén mindkét politikus teljesen belemerevedett abba a pozícióba, hogy közös lista kell, ám egyik sem akart asztalt borítani, hiszen ezzel magára húzta volna az összefogás elbuktatásának a felelősségét. Igaz, helyzetük közben ellentétesen alakult: a 2012 őszén nagy várakozással fogadott Bajnait felőrölte a Fidesz negatív kampánya és az Együttet ernyőszervezetként, majd pártként meghatározó stratégiai hibasorozat, miközben Mesterházy a nyár elején első ízben a legnépszerűbb politikussá vált az ellenzéki oldalon. Ám ezzel párhuzamosan a nyomás is nőtt a szocialista pártelnökön a megegyezés érdekében, míg Bajnai Gordonnak alig maradt vesztenivalója. 

Bajnai Gordon - hátat fordított a közös listának
©

„Gordon visszatérését komoly várakozás fogadta az ősszel, ezért a nyomás is óriási volt rajta. Rá haragudtak a szétvert LMP-ben maradtak, a Milla bázisdemokrata múltját siratók, de a tőle saját múltjuk igazolását váró Gyurcsány-árvák is. Aztán ahogyan a Fidesz negatív kampánya erodálta őt és pártja még a PM-mel sem hozta a várt eredményeket, egyre kevesebb vesztenivalója volt, és az összefogással kapcsolatos elvárások egyre inkább Attilára nehezedtek” – mondta egy MSZP-s vezető az elmúlt hónapokról.

A hvg.hu több olyan politikussal beszélt az elmúlt napokban, akik a delegációk tagjai voltak. Az elbeszélések több ponton eltértek egymástól, az viszont közös volt bennük, hogy a végén a Mesterházy, illetve a Bajnai mögött álló stábok egyre frusztráltabban figyelték a tárgyalások megrekedését.

Ahogy akadoztak a tárgyalások, mindkét szervezetben felerősödtek azon a hangok, hogy ha nem tudnak a közös jelöltben megegyezni, akkor válasszák a harmadik megoldást, a koordinált indulást. Ez az ötlet szerepelt a Haza és Haladás választási rendszerről szóló tanulmányában is, igaz, mint kockázatos megoldás. A szerzők kockázatnak tartották, hogy valamelyik ellenzéki szervezet nem ugorja meg az 5 százalékos küszöböt lehetetlenné téve így, hogy a kormányváltó erők többséget szerezzenek a parlamentben. Kérdésként szerepel az írásban, hogy miként akarnak azok a szervezetek közösen kormányozni, akik még a közös indulásban sem tudtak megegyezni. Ironikus módon most ebbe a csapdahelyzetbe kerülhet az Együtt-PM, amely jelenleg nem érik el a pártszövetségként a parlamentbe jutáshoz szükséges 10 százalékos küszöböt.

Az ötletet a nyár folyamán nem is a tanulmányt kidolgozó Bajnai-stáb, hanem az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért politikusai szorgalmazták. Az MSZP-ben tudomásunk szerint nem rajongtak az ötletért, de kezdettől számoltak ezzel a megoldással.

A hvg.hu információi szerint a múlt héten – látva, hogy a két vezető közül egyik sem szándékozik elrántani a kormányt – előkerült egy újabb felvetés is, az előválasztás gondolata. Mint korábban megírtuk, ez sem volt teljesen új. Az MSZP-ben akkor merült fel először, amikor a Fidesz regisztrációhoz akarta kötni a választójog gyakorlását (ezt végül az Alkotmánybíróság elmeszelte – a szerk.), majd az ellenzéki egyeztetések megkezdése előtt a frakcióvezető-helyettes, Tóbiás József ismét felvetette a pártelnöknél. Az Együtt-PM-ben Karácsony Gergely számolta ki, hogyan lehetne megszervezni az előválasztásokat (erről nyilvánosan is beszélt az ATV-ben). Információink szerint a tárgyalások megszakadásának hetén puhatolózó tárgyalások indultak a két fél között, hogy belemenne-e a másik az előválasztásba. Igaz, mindkét ötletadó politikus attól tartott, már késő megszervezni, nem maradna idő a valódi választási kampányra.

„Nem túl jó színész”

Végül a Bajnai mögött álló stáb szánta rá magát a „bomba felrobbantására”, méghozzá a volt miniszterelnök háta mögött. Ezekben a napokban forrásaink szerint már teljesen elfogyott a szocialisták, de részben a Bajnai politikusi, taktikusi képességeibe vetett bizalom is a volt miniszterelnök stábjában.

Mesterházy a parlamentben - törhette a fejét
©

„Gordon ez elmúlt hónapokban többször figyelmeztetett, ne szivárogtassunk, ne romboljuk a bizalmat” – mondta egy E14-es forrásunk, aki szerint Bajnait kifejezetten zavarta, ha „belső információk” jelentek meg a tárgyalásokról, kellemetlennek érezte, ha ezek miatt kellett magyarázkodnia. Ám a stáb megelégelte, hogy Bajnai "úriemberi" viselkedésével "kiszolgáltatja magát a szocialisták machinációinak", és úgy döntött, maga veszi a kezébe az ügyeket.

Információink szerint a múlt pénteki bejelentés előtt éles vita alakult ki a Bajnai tárgyalódelegációjában, hogyan lehetne kimozdítani a holtpontról a tárgyalást. Hiába voltak viszont a koordinált indulásnak hívei, a Bajnai Gordon és Szigetvári Viktor által preferált közös listás forgatókönyv, illetve a listavezető személyéről döntő előválasztásos megoldás győzött, ám ennek is egy felpuhított változata: döntsenek a közvélemény-kutatások.

Itt a stábból való források elbeszélése kettéágazik. Volt olyan forrásunk, aki szerint ez nem volt blöff, hiszen több mérésben ekkor már népszerűbb volt Mesterházy, ezért azt gondolták, a szocialisták rábólintanak – persze Bajnaiék bíztak benne, hogy egy tévévitával fordítani lehet, ráadásul a mérések szerint a válaszadók „kormányképesebbnek” tartották a volt kormányfőt. Egy másik forrás szerint a húzással kockáztattak, hiszen nem tudták, hogyan reagál Mesterházy, viszont abban biztosak voltak, hogy a tárgyalások a régi mederben nem folytathatók, így bármilyen másik megoldás jobb. Ugyanakkor a stáb több tagja – igaz, egy hét elteltével, már a megállapodás megkötése után idézték fel az eseményeket – azt mondta a hvg.hu-nak, nem akartak teljesen szakítani az MSZP-vel, hiszen tudták, koordinált indulás nélkül esélye sincs az ellenzéknek a győzelemre.

Ekkor a stábból egyes politikusok még kockázatosabb lépésre szánták el magukat. Még a pénteki Bajnai-Mesterházy négyszemközti egyezetése közben – amire az E14 vezetője bevitte az új javaslatot – kiszivárogtatták az atv.hu-hoz, hogy miről zajlik a beszélgetés a teremben. Ezt a cikket még a tárgyalóasztalnál megkapta  Mesterházy, és (legalábbis látszólag) annyira felhúzta magát, hogy „hadüzenetnek” nevezte a szivárogtatást. Az incidens mindenesetre alkalmat adott a szocialista pártelnöknek, hogy a felelősséget az Együttre hárítva a tárgyalások megszakadásával és az addig elosztott egyéni körzetekről született döntések felülvizsgálatával fenyegethesse meg partnereit.

Két, E14-ből való forrásunk is azt mondta, a „szivárogtatásról” Bajnai nem tudott. „Amikor kijött a teremből, láttam, rettenetesen feldúlt, és nem túl jó színész” – mondta az delegáció egyik tagja. Bár ezt több forrásunk valószerűtlennek nevezte -  hangsúlyozva, semmi mást ne akartak, csak nyomás helyezni a nyilvánosságon keresztül az MSZP-re –, volt olyan E14-es politikus, aki úgy vélte, a szivárogtatás nemcsak a szocialistákat, hanem Bajnait is célozta, aki hosszú hónapok után a koordinált indulás elfogadásával végül letett arról, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje legyen. Forrásunk szerint cél volt az is, hogy a konfliktus kiélezésével rádöbbentsék a volt miniszterelnököt, nincs visszaút, Mesterházyval lehetetlen megállapodni egy olyan közös listáról, melynek élén nem MSZP-s politikus áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Végig rosszhiszeműen tárgyalt egymással Bajnai és az MSZP

Egyik fél sem bízott a tárgyalások sikerében, ezért már jó ideje készültek a kiugrásra. Míg a szocialisták Mesterházy miniszterelnök-jelöltségét erőltették, az Együtt 2014 képtelen volt a tárgyalások során kellő számú, alkalmas képviselőjelöltet felmutatni. A hvg.hu utánajárt, miért akadtak meg az ellenzéki egyeztetések, ki hogyan taktikázott a tárgyalóasztalnál.

hvg.hu Itthon

Se Bajnai, se Mesterházy nem lesz miniszterelnök-jelölt

Közös egyéni jelöltek, külön lista – ebben állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtökön. Közös miniszterelnök-jelölt sem lesz, ellenzéki győzelem esetén az alakíthat kormányt, akinek listájára többen szavaznak – ezt pedig a másik fél feltétel nélkül elfogadja.