Grafikon: Masszívan jobboldali a magyar fiatalság

Grafikon: Masszívan jobboldali a magyar fiatalság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TÁRKI ábráján kikeresheti, hogy az ön korosztályában a Jobbik vagy az MSZP az erősebb. A fordulópont valahol a 43-47 éveseknél van. A Fidesz egyenletesen és toronymagasan vezet minden korosztályban, a 28-32 éveseknél az 50 százalékot is meghaladja a támogatottságuk.

Az elmúlt egy évben a legfiatalabbak voltak a legkevésbé (63 százalékuk), a legidősebbek a leginkább (77 százalékuk) biztosak abban, hogy elmennek szavazni - írta a TÁRKI hétfői közleményében.

A legfiatalabbak körében közel annyian vannak a szavazást tervezők, mint a választástól távol maradni szándékozók, a szavazási hajlandóság a korral szinte folytonosan nő. Valamennyi korcsoportban a Fidesz a legnépszerűbb párt, az MSZP és a Jobbik a korfa két ellentétes oldalán népszerű – derül ki a 2012. november és 2013. október közötti tizenegy adatfelvétel elemzéséből.

©

Az 1. ábra alapján látható, hogy az elmúlt egy évben a legfiatalabbak voltak a legkevésbé (63 százalék), a legidősebbek a leginkább (77 százalék) biztosak abban, hogy vagy elmennek szavazni, vagy sem. A határozottság a korral – 23 és 52 év között kissé ingadozva – nő, a szavazáson való részvételben vagy az attól való távolmaradásban biztosak aránya az 53 évesnél idősebb korcsoportokban rendre 70 százalék felett van.

A szavazáson részt venni szándékozók aránya valamennyi korcsoportban magasabb, mint a távolmaradást tervezőké, de e kétféle szándék aránya nagyon eltérő korcsoportonként. A legfiatalabbak körében közel annyian vannak a szavazáson való részvételt tervezők, mint a nem tervezők, majd a szavazási hajlandóság szinte folytonosan nő a 63–67 éves korcsoportig, akik között a szavazni akarók már négyszer annyian vannak, mint a részt venni nem szándékozók. A 68 év feletti két korcsoportban erősen nő a szavazni nem akarók és enyhén csökken a szavazni akarók aránya.

Valamennyi korcsoportban a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt, ebben csak a 23–32 évesek két korcsoportja között mutatkozik némi ingadozás. Ez azzal függ össze, hogy a 23–27 évesekhez képest a 28–32 évesek között sokkal kisebb a Jobbik-szimpatizánsok aránya.

©

Az MSZP és a Jobbik tábora a 43–47 évesek esetében közel azonos nagyságú, az ennél fiatalabbak körében a Jobbik, az ennél idősebbek között az MSZP népszerűsége a nagyobb. E fordulóponthoz képest a Jobbik népszerűsége a kor előrehaladtával szinte folyamatosan csökken; az MSZP-é ennek tükörképe: míg a Jobbik tábora 68 éves kor felett szinte eltűnik, addig az MSZP népszerűsége majdhogynem fideszi magasságokba emelkedik.

Az Együtt 2014-PM népszerűsége enyhén görbülő haranggörbét mutat: a középkorúak (43–57 évesek) között a legmagasabb (12–13 százalék). Az LMP tábora a kor növekedésével 7-8 százalékról 1-2 százalékra csökken, a DK-é enyhén nő a korral (1-2 százalékról 3-4 százalékra).