Vágó Gábor nem lesz LMP-s képviselőjelölt

Vágó Gábor nem lesz LMP-s képviselőjelölt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Vélhetően nem lesz képviselőjelölt a jövő évi választáson Vágó Gábor, az LMP politikusa - derül ki a párt jelenlegi képviselőjének bejegyzéséből. A párt korábbi tagja, a szintén az LMP-frakcióban dolgozó Erstey Katalin is megerősítette, hogy nem indul a választáson.

"Azt a tényt, hogy miként és miért nem lehettem LMP képviselőjelölt a mai napon nem szeretném kommentálni" - írta oldalán Vágó Gábor, az LMP politikusa, akinek bejegyzését a 444.hu idézte.

A hvg.hu nem tudta elérni Vágót, de úgy értesült, hogy a politikus későn adta le a jelentkezését a jelöltséget illetően. Schiffer András azt javasolta, módosítsák az alapszabályt, mert Vágó mégiscsak az LMP egyik "alapembere", ám az országos választmány meglepetésre mégsem fogadta be Vágó jelentkezését - így pedig kevés az esélye annak, hogy a politkus mégis indulhat.

Az MTI vasárnap délután azt írta, a harmincas jelöltlistára adminisztratív okból nem került fel a jelenleg hétfős parlamenti LMP-frakcióban politizáló Vágó Gábor.

©

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az Indexnek azt mondta, még nem eldöntött a kérdés, ő személyesen egyébként támogatja Vágót. "A választmányi titkárt és a pártigazgatót kell megkérdezni arról, miért nem indulhat. Vágó Gábor az LMP egyik legértékesebb politikusa, én nagyon szeretném, ha indulna. Erről egyébként nem született végső döntés, három hét múlva kerül majd rá sor" - mondta Schiffer.

Az Index szerint egyébként az LMP országos listáján a jelenlegi képviselők közül Schiffer András, Szél Bernadett és Osztolykán Ágnes számíthat az első három pozícióra.

Schiffer az MTI-nek azt mondta, a jelöltállító folyamat első állomását tartották meg, később a párt országos politikai tanácsa is ülésezik, onnan még érkezhetnek személyi javaslatok, akik még befutó helyekre kerülhetnek a listán. A politikus közölte, arról döntöttek most, hogy kiket javasolnak a lista első harminc helyére.

Erstey Katalin is megerősítette vasárnap, hogy nem indul 2014-ben. "Már korábban nyilvánosságra került a hír, hogy nem indulok a 2014-es választásokon, de még sokan kérdezik, miért, hogyan, végleges-e, stb. Igen, végleges. A döntést már 2012 januárjában meghoztam, a frakcióban nyilvánosságra hoztam 2012 nyarán és kitartottam mellette azóta is, sok kedves unszolás (sőt, szemrehányás) ellenére is" - írta Ertsey.

Hozzátette, vasárnap azért erősítette meg korábbi bejelentését, mert véletlenül értesült róla, hogy az LMP jelölőkongresszust tart. "A párt állapotára jellemző, hogy senki nem érezte fontosnak elhívni a parlamentben értük dolgozó képviselőt" - írta.