Aránytalannak érzik tervezett büntetésüket a lufieregető PM-esek

Aránytalannak érzik tervezett büntetésüket a lufieregető PM-esek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai aránytalannak érzik, hogy Kövér László több mint 130 ezer forintra akarja büntetni négy politikusukat, akik lufit eregettek a múlt csütörtöki parlamenti ülésen, miközben az uniós zászlót aznap a Ház ablakán kidobó Gaudi-Nagy Tamás esetében a házelnök alig magasabb, 166 ezer forintos tiszteletdíj-csökkentést javasol.

A PM színeiben politizáló független képviselő, Szabó Rebeka úgy fogalmazott: a büntetésük azt mutatja: sem a Fidesz, sem pedig Kövér László házelnök nem tűri a kritikát, nem tűri, ha szembesíteni akarják őket korábbi ígéreteikkel. Hangsúlyozta: nem tettek kárt semmiben és nem zavarták meg az ülés menetét.

A szintén PM-es Szilágyi Péter azt mondta, eközben a Jobbik frakciójában ülő Gaudi-Nagy Tamás és az egykori jobbikos Lenhardt Balázs kidobta az ablakon az EU-s zászlót. Hozzátette: előbbi később "a WC-be dobta" az uniós lobogót. Véleménye szerint az, hogy Gaudi-Nagy Tamás csak 36 ezer forinttal kapott nagyobb büntetést, mint ők, "jelzi a Fidesznek az Európai Unióhoz való viszonyát". Hozzátette: a házelnök az uniós zászló "meggyalázását ugyanolyan büntetéssel sújtja, mint a lufieregetést".

©

Arra a kérdésre, hogy Gaudi-Nagy Tamás esetében a házelnök a kiszabható legmagasabb büntetést javasolta, azt felelték, Kövér László mérlegelhetett volna, hogy ebben az esetben mindkét cselekmény elkövetőit a maximális tiszteletdíj-csökkentésre kell-e büntetni. A múlt csütörtöki, utolsó parlamenti ülésen öt, a PM-hez tartozó politikus kilenc narancssárga lufit engedett el az ülésteremben. Szabó Rebeka akkor azt mondta, a lufikkal és a rájuk írt feliratokkal a Fidesz "elszállt ígéreteire" akartak utalni.

©

Kövér László kedden nyújtotta be azt a javaslatát, amelyben indítványozza, hogy Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka és Szilágyi Péter tiszteletdíját a maximális 131 ezer 410 forinttal, míg Szilágyi Lászlóét ötvenezer forinttal csökkentsék, mert a politikusok az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak. Az indoklás szerint négyük esetében a házelnök azért javasolta a maximális tiszteletdíj-csökkentést, mert már korábban is indult ellenük hasonló fegyelmi intézkedés.

Kövér László ugyancsak kedden nyújtotta be javaslatát, amelyben 166 ezer 195 forintos maximális büntetést javasol a Jobbik frakciójában ülő Gaudi-Nagy Tamás és ötvenezer forintos büntetést az egykori jobbikos, jelenleg független Lenhardt Balázs esetében. Indoklásában az áll, hogy a képviselők az ülésteremből kivitték az uniós zászlókat, amiket a Kossuth térre néző egyik ablakból kidobtak. Gaudi-Nagy Tamás maximális tiszteletdíj-csökkentését ugyanúgy azzal indokolja, hogy vele szemben korábban már indult fegyelmi intézkedés a Parlamentben.