Váratlanul meghalt az üzletember, miután cégét megvette az állam

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghalt Komáromi András, aki a halála előtti napig a magyarországi EU-pályázatokat kezelő szoftver, az EMIR jogtulajdonosa volt. A cég eladását hosszú és agresszív állami nyomásgyakorlás előzte meg, a tulajdonosokat többek között fegyveres adóellenőrökkel zaklatták.

Vasárnap elhunyt Komáromi András üzletember, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa, írja a 444. Komáromi szombatig jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Az üzletember halála mindenkit meglepetésként ért, ugyanis nem volt beteg, azonban a hozzá közel állók szerint nagyon megviselte a cég eladása körüli vita.

A Welt 2000-t a Komáromi halála előtti napon vásárolta meg az állam, a hírportál értesülései szerint áron alul, a tárgyalásokat Lázár János államtitkár vezette. A tranzakciót hosszas és furcsa játszmák előzték meg: a céget a Miniszterelnökség már hosszú ideje meg akarta venni, a tulajdonosoknak azonban nem fűlött a foga az üzlethez, az állam ezért határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra. Januárban például bejelentették, hogy megvették a céget, holott ez nem is volt igaz, decemberben pedig fegyveres adóellenőrök szállták meg őket, világos indoklás nélkül. Emellett egy októberi kormányhatározat január 1-től előírta a Welt 2000 által végzett feladatok állami kézbe adását, ezáltal gyakorlatilag a cég államosítását, holott Komáromi és társai régóta rendszerint visszautasították az állam ajánlatait.